BANJA LUKA

Admir Čavka: Autobus juri ka provaliji, a mi se svađamo ko će gdje sjesti

Bez zajedništva, povratničke snage ostaju bez velike šanse da budu važan politički faktor u RS

O. KAVAZOVIĆ

25.9.2018

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i kandidat ove stranke za predsjednika RS Admir Čavka istakao je da povratnički korpus u manjem bh. entitetu sve više liči na autobus koji juri ka provaliji. 

- Autobus juri ka sigurnoj nesreći, a mi se svađamo ko će gdje sjesti u tom autobusu. Među povratnicima postoji velika podjela, odnosno postoji više političkih blokova i izvjesno je da nijedan od njih neće preći cenzus. Zato je vrijeme da se realno sagleda situacija - rekao je Čavka.

Bez zajedništva, smatra Čavka, povratničke snage ostaju bez velike šanse da budu važan politički faktor u RS. Čavka dodaje da je potrebno nacionalno jedinstvo koje će one koji žive u RS u vlastitim kućama objediniti i povesti ka boljoj budućnosti.

- Imamo previše neprijatelja da bismo sami sebi bili neprijatelji. Stoga je više nego bitno da se udružimo i da zajedno rješavamo nagomilane probleme. Mi ćemo i nakon izbora živjeti pod istim krovovima i na istim pragovima i zato je veoma bitno da ostanemo hladne glave i da ne ulazimo u međusobne ratove - istakao je Čavka.

Odnos Sarajeva prema povratnicima se, smatra on, također mora mijenjati, jer povratnici ne žele biti kusur u odnosima Sarajeva i Banje Luke. Oni koji najviše gađaju Banju Luku iz Sarajeva nikad nisu prenoćili u Banjoj Luci i upravo je na toj matrici virtuelnih ratnika i vikend-patriota građena politika povratnika.

- Politika freze i plastenika je nas, povratnike, svela na marginu društva. SBB, s predsjednikom Fahrudinom Radončićem na čelu, svaki je put podržao probosansko okupljanje bez ikakvog uvjetovanja, za razliku od svih ostalih. Nikada nismo tražili nosioce lista niti nosioce kompenzacija. Radončić je vodio državotvornu politiku koja jedino može objediniti povratnički korpus - poručio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.