SVEČANOST

Prigodnim aktivnostima u Sarajevu obilježen Svjetski dan farmaceuta

U ovoj godini je glavni grad obogaćen prvom apotekom koja prati najmodernije evropske standarde obavljanja ove djelatnosti

Fena

Fena

25.9.2018

Farmaceut ima važnu ulogu u pružanju zdravstvenih usluga, a ovogodišnjim motom Svjetskog dana farmaceuta na to je ponovo ukazano. Tako su pod motom "Farmaceut vaš ekspert za lijekove“ u Centralnoj apoteci JU "Apoteke Sarajevo“ na Svjetski dan farmaceuta upriličene brojne aktivnosti. 

Farmaceuti su se družili s građanima, korisnicima zdravstvenih usluga, provedena je anketa o tome koliko je stanovništvo informirano o zanimanju farmaceuta, a upriličen je i okrugli sto.

Predsjednica Komore magistara farmacije Federacije BiH Zahida Binakaj je kazala da se bez dobre ekonomske podrške ne može očekivati adekvatan razvoj farmacije.

- Farmaceutska komora s više od 2.000 članova je sigurno adekvatan partner onima koji odlučuju o sudbini društva. Može da artikulira sve probleme s kojima se susreću da bi pozicija magistra farmacije i farmacije uopće u sistemu zdravstvene zaštite bila adekvatno tretirana, a magistri farmacije s farmaceutskim tehničarima i ostalom pratećom službom adekvatno nagrađeni – kazala je Binakaj.



U tom smislu je generalni direktor JU ''Apoteke Sarajevo'' Sait Muradić kazao da su JU Apoteke Sarajevo regionalni lider na polju tehnološke inovativnosti. U ovoj godini je Sarajevo obogaćeno prvom apotekom koja prati najmodernije evropske standarde obavljanja apotekarske djelatnosti. Ima robotizirano skladište i automatski sistem za smještaj i izdavanje lijekova.

Muradić je ukazao i da BiH i dalje ima najsiromašniju listu lijekova, a najmlađi i najstariji sugrađani bore svoje bitke bez adekvatnih terapija, da BiH ima najmanju potrošnju lijekova po glavi stanovnika, ali i najvišu stopu PDV-a na lijekove.

- U svakom slučaju, JU Apoteke Sarajevo nastavit će promovirati zdravlje i značaj prevencije od nastanka oboljenja, stavljajući u fokus zdravlje pacijenata i izgradnju odnosa povjerenja prema svom farmaceutu, kao stručnjaku za lijekove, jer, vaši farmaceuti su tu da biste kvalitetnije živjeli - istakao je Muradić.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, kao domaćin današnje svečanosti, čestitala je svim farmaceutima i drugim zdravstvenim radnicima na doprinosu i pomaganju pacijentima.

Ocijenila je da su farmaceuti, iako nezaobilazna struka u zdravstvenom sistemu rame uz rame s ljekarima, na margini i da nisu prepoznatljivi.

- Možda je ovo put da više radite na vašoj afirmaciji i da bez obzira kakve su politike, vi ste ti koji se trebate izgraditi i afirmirati stručno. Vaš slogan 'farmaceut vaš ekspert za lijekove' ima veliku težinu. Biti ekspert za nešto nije mala stvar, ali tu svoju ekspertnost morate stalno i svakodnevno promovirati - istakla je ministrica Ademaj.

Binakaj je ministrici Ademaj, Muradiću i dekanu Farmaceutskog fakulteta UNSA Fahiru Bečiću dodijelila zahvalnice za afirmaciju i promociju farmacije i farmaceutske nauke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.