VARŠAVA Član delegacije PSBiH boravi u Varšavi

Fehim Škaljić: Bolja povezanost država regiona u energetskoj infrastrukturi

Građani malo znaju o kapitalnim regionalnim projektima, budući da činjenice o tim projektima ostaju zatvorene u administraciji izvršnih vlasti, istakao zastupnik SBB-a

Fena
25.09.2018 15:25

Foto: Arhiv

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PSCEI) Fehim Škaljić učestvuje u Varšavi na sastanku Komiteta za ekonomske poslove na kojem se razgovara o infrastrukturnoj i energetskoj povezanosti država članica te međunarodne organizacije.

Posebna tema sastanka je realizacija projekta ''Via Carpatia'', puta koji bi povezao zemlje članice CEI, o čemu su u svojim uvodnim obraćanjima govorili predsjedavajući Komiteta za ekonomske poslove PSCEI Bogdan Rzonca, maršal Sejma Republike Poljske Marek Kučinski (Kuchinski) te ministri u vladi Republike Poljske.

Škaljić je u obraćanju naglasio da budućnost zemalja CEI zavisi od zajedničkih napora da se osigura međusobno uvažavanje i ekonomski razvoj.

Pozivajući na zajedničko djelovanje i saradnju zemalja članica CEI, Škaljić je kazao da treba podržati realizaciju projekta ''Via Carpatia'', koji, kako je naveo, predstavlja koncept razvoja i jačanja privredne i svake druge saradnje država centralne Evrope.

Podvukao je da građani malo znaju o kapitalnim regionalnim projektima, budući da činjenice o tim projektima ostaju zatvorene u administraciji izvršnih vlasti.

S tim u vezi, Škaljić je upozorio da veliki strateški projekti ne smiju zavisiti od političkih turbulencija, čemu je preduvjet da projekti budu transparentni i da građani imaju informacije o korisnosti realizacije takvih projekata.

Naglašavajući da države članice PSCEI trebaju biti povezane modernom saobraćajnom infrastrukturom, Škaljić se založio i za bolju povezanost država ovog regiona i na planu energetske infrastrukture, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

NA VRH