SUD BIH

Odbrana Nasera Orića srušila iskaz zaštićenog svjedoka O1

U prvostepenom postupku ovaj svjedok davao je kontradiktorne izjave, a utvrđeno je da je u više navrata tokom istrage davao i različite iskaze

Orić i Muhić s advokatima ispred Suda BiH. A. ČENGIĆ

A. ČENGIĆ

25.9.2018

Saslušanjem zaštićenog svjedoka optužbe, na osnovu čijeg je iskaza podignuta optužnica, danas je pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH nastavljeno obnovljeno suđenje ratnom heroju odbrane Srebrenica Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću. 

Njih Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene 1992. godine na području općine Srebrenice, a u prvostepenom postupku Sud BiH ih je oslobodio.

Zaštićeni svjedok O1 svjedočio je putem videolinka iz sudnice u Beogradu. U prvostepenom postupku ovaj svjedok davao je kontradiktorne izjave, a utvrđeno je da je u više navrata tokom istrage davao i različite iskaze.

11 puta pravosnažno osuđen

Svjedoka su danas ispitale odbrane optuženih. Orićeva advokatica Lejla Čović pitala je svjedoka je li prije današnjeg saslušanja imao razgovore s tužiocem Miroslavom Janjićem ili nekim dugim, na što je svjedok negativno odgovorio.

Osvrnula se i na prošlost svjedoka. Riječ je o svjedoku koji je, kako je zvanično utvrđeno, 11 puta pravosnažno osuđen pred sudovima u BiH za različita krivična djela, od premlaćivanja do lažnog prijavljivanja.

- Jeste li od Tužilaštva dobili bilo kakvu pogodnost – pitala je Čović.

Prije nego što ga je prekinuo tužilac Janjić, svjedok je rekao da se dogovorio sa SIPA-om, odnosno da je dobio zaštitu.

U nastavku svjedočenja Čović se osvrnula na kretanje svjedoka u vrijeme ubistva Milutina Miloševića.

- U saslušanju iz 2014. godine rekli ste da ste čuli da je Milutin ubijen jer je pucao po vojnicima Armije RBiH, a jučer ste drugo pričali – upitala je svjedoka.

Tokom cijelog svjedočenja zaštićeni svjedok O1 govorio je da je davao različite iskaze jer se bojao za sebe i svoju porodicu.

- U avgustu 2015. godine bili ste pod zaštitom, zašto tada niste govorili istinu? Kontradiktorne su izjave na okolnosti poznanstva vas i Milutina Miloševića, zatim šta je Milošević imao na sebi kada je ubijen, nikad prije niste spomenuli ni da je tijelo trebalo biti posuto krečom – nastavila je Čović.

U nekoliko navrata advokatica Čović obratila se Sudu ističući da tužilac Janjić svojim prigovorima sugerira svjedoku šta da odgovori.

Naser Orić optužen je i da je u Zalazju ubio Slobodana Ilića, a optužba je podignuta na osnovu iskaza svjedoka O1. Na ove okolnosti Čović je pitala svjedoka zašto u Tužilaštvu BiH 2014. godine nije spomenuo da je očevidac ubistva.

- Ako ste se bojali Orića, kako ste ga smjeli teretiti za ubistva civila, a ne za ubistva Miloševića, Ilića i Sarića? Plašili ste ga se, a rekli ste da je odgovoran za ubistva civila, a ne ove trojice. Tek kad ste dobili obećanje od Tužilaštva da ćete otići iz BiH, rekli ste za ova tri ubistva – pitala je Čović.

''Maloprije ste rekli da ste noć prije nego što ćete krenuti u Zalazje spavali kod Fikreta Mustafića iz Konjević-Polja, potom da nije Mustafić nego Begić i danas mijenjate iskaz'', pitala je advokatica.

Ne sjećam se

Čović je pitala svjedoka da ispriča kada je drugi put ranjen i šta se dešavalo tog dana.

- Drugi put sam teško ranjen u obje noge na Crnom vrhu 11 decembra. Sedam dana su me tu liječili – rekao je svjedok.

Odbrana je ovim htjela dokazati da svjedok nije mogao učestvovati u akciji na Kunjercu, koja je počela tri dana poslije, 14. decembra, te da samim tim nije mogao svjedočiti ubistvu Mitra Savića.

Također, Orićeva odbrana ukazala je na kontradiktorne iskaze koje je svjedok ranije davao. Naveli su da je svjedok davao različite izjave 2003., 2014. i 2015. godine te da u tim svojim izjavama nije spominjao nikako ni Orića ni Sabahudina Muhića.

Prema službenoj zabilješci iz 2003., svjedok nije naveo da je Orić ubio Savića, već ga je izvjesni Ahmo vukao za brkove, dok je Zulfo Tursunović ubio drugog zarobljenika.

Advokatica Sabahudina Muhića Sabina Mehić svjedoka je pitala kako je u iskazima 2014. godine nazvao Mrču.

- Ne sjećam se – rekao je svjedok.

- Rekli ste Senad Salihović Mrčo. Kako ste Mrču nazvali 2015. godine – pitala je Mehić.

- Ne sjećam se – ponovio je svjedok.

- Opet ste rekli Senad Salihović Mrčo. A sjećate li se kako ste nazvali Mrću 2015. godine u Tužilaštvu BiH Istočno Sarajevo – pitala je Mehić.

- Ne znam, trebam li crtati – odgovorio je svjedok O1.

Ispitujući svjedoka na okolnosti ubistva Milutina Miloševića, svjedok O1 dao je treću verziju događaja.

- E, pa dobro, hoćete da Vam kažem? On je dva puta pucao u Miloševića – rekao je iznervirani svjedok.

Na ranijim ročištima odbrana je pokazala obdukacioni nalaz u kojem je utvrđeno da je Milošević ubijen jednim hicem u stomak.

Mehić je u nastavku ukazala i na kontradiktornost o broju zarobljenika u Kunjercu, kada je u prvostepenom postupku svjedok kazao da ih je bilo 20-25, a na jučerašnjem svjedočenju 5-6.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar, kada će Tužilaštvo i odbrana iznijeti materijalne dokaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.