SARAJEVO

Izetbegović pokušava "minirati" izbor Ismeta Gavrankapetanovića

Nezvanično saznajemo da su oko 150 ljekara i Nezavisni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije dali podršku kandidaturi dr. Gavrankapetanovića

Gavrankapetanović: Velika podrška

A. Nu.

25.9.2018

Ljekari u Sarajevu sutra će na sjednici Skupštine birati novog predsjednika Ljekarske komore. Za ovu poziciju kandidati su prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, ortoped iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, i doc. dr. Zaim Jatić iz JU Dom zdravlja.

Nezvanično saznajemo da su oko 150 ljekara i Nezavisni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije dali podršku kandidaturi dr. Gavrankapetanovića. S druge strane, dr. Jatić, nezvanično, ima podršku generalne direktorice KCUS-a, dr. Sebije Izetbegović, odnosno 30 delegata ove bolnice.  

Od pojedinih delegata saznajemo da je već nekoliko dana na njih vršen pritisak. U javnosti su se čak pojavile i informacije da je dio delegata s KCUS-a jučer bio na razgovoru kod dr. Enre Suljić, direktorice Instituta za naučnoistraživački razvoj i jedne od prvih saradnica dr. Izetbegović. Saznajemo i da je Izetbegović naredila da glasanje na Skupštini bude javno iako je to mimo Statuta i Pravilnika.

Inače, poziv za sjednicu uputio je aktuleni predsjednik Raho Spahović, koji je na čelnu poziciju imenovan u martu prošle godine, i to kao kandidat direktorice Izetbegović.

Podsjećamo, i Rahićev izbor bio je buran, s obzirom na to da je s čelne pozicije Komore tada naprasno smijenjen prim. dr. Fahrudin Kulenović, koji je tvrdio da je vanredna sjednica Skupštine na kojoj je izabrano aktuelno rukovodstvo bila nelegalna, jer je sazvana i održana mimo Statuta i Pravilnika.

Osim toga, i tada su delegati morali glasati javno, što se i na ovoj sjednici Skupštine traži, a sve s ciljem da delegati koji u Komori predstavljaju KCUS ne bi u tajnosti podržali dr. Gavrankapetanovića.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.