SARAJEVO

Za mjesec na novoj sjednici bit će izabrano rukovodstvo Komore, Izetbegovićka izbacila novinare "Avaza" s KCUS-a

To je od ljekara tražio aktuuelni predsjednik Komore Raho Spahić što je i prihvaćeno

A. Durgut

Piše: A. NUHANOVIĆ

26.9.2018

15.20

Završena je Skupština Ljekarske komore. Kako saznaje "Avaz", naredna sjednica na kojoj će se birati rukovodstvo Komore bit će održana za 60 dana. Iako je od ljekara aktuelni predsjednik Komore Raho Spahović tražio da sjednica bude zakazana za mjesec, to Statutom nije moguće.

Njime se predviđa rok od 60 dana.

Inače, na Skupštini je prije ove odluke izglasano da izbor predsjednika bude tajan, a ne da se glasa javno, kako je tražila direktorica Izetbegović, 37 delegata je glasalo za tajno, dok je 21 delegat bio za javno glasanje.

Sa sjednice Skupštine je, kako saznajemo, pobjegla Enra Suljić, koja je inače desna ruka direktorice Izetbegović, a u čijem su kabinetu posljednjih nekoliko dana vršeni pritisci na delegate da novi predsjednik bude biran javno. Odlaskom Suljić te još nekoliko delegata kvoruma za daljnji rad nije bilo, zbog čega je sjednica i prekinuta.

13.50 

Sjednica ljekarske komore koja se danas održava na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i koja je inače, prema svim propisima i statutima, otvorena za medije, odlukom Sebije Izetbegović neće biti javna.

Naime, novinari "Dnevnog avaza" koji su dočekali ljekare Opće bolnice izbačeni su sa KCUS-a, a služba za sigurnost je zabranila ulazak pripadnicima sedme sile u krug Kliničkog centra. 

Desetak ljekara Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uputili su se pješice prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje će biti održana sjednica Skupštine Ljekarske komore KS.

Među ljekarima Opće bolnice, koji su inače delegati Komore, jeste i Ismet Gavrankapetanović, koji je jedan od kandidata za predsjednika Komore.

Na današnjoj sjednici Skupštine birat će se novo rukovodstvo Komore, a protukandidat doktora Gavrankapetanovića je Zaim Jatić, koji je, inače, JU Dom zdravlja.


 

Iako će sjednica uskoro biti održana, nepoznato je da li će glasanje za novo rukovodstvo biti tajno ili javno.

Statut nalaže da glasanje bude tajno, no direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović insistira da glasanje bude javno, kako bi imala uvid u izbor delegata i time na neki način vršila pritisak na njih da glasaju za Jatića, koji je inače favorit direktorice Izetbegović.

Odranije je poznato da je dr. Ismet Gavrankapetanović s KCUS-a otišao zbog mobinga koji je nad njim vršila Sebija Izetbegović.

Pred današnju sjednicu Skupštine dr. Dragan Stevanović u izjavi za "Avaz" kazao je da Statut poznaje isključivo tajno glasanje.

- Javno glasanje za organe Komore može tražiti samo onaj ko se boji volje doktora i ko sve realizira na strahu i prijetnjama – kaže Stevanović.

Navodi da će, ako dođe do toga da se mora glasati javno, dio delegata bojkotirati izbor novog rukovodstva.

- I u ovom momentu sve mogu ako hoće, ali nasilu. Zato se zdravstvo na ovoj sjednici od takvih mora spasiti – kaže Stevanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.