TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta nova optužnica protiv tužioca Bože Mihajlovića

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 1. KZBiH

Arhiva

Piše: M. AŠČIĆ

26.9.2018

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je novu optužnicu protiv Bože Mihajlovića, rođenog 1957. godine. 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 1. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjećamo ovom suspendiranom i teško kompromitiranom državnom tužiocu već se sudi u Sudu BiH za nesavjestan rad u službi u aferi „Nestali novac“.

Nova optužnica Mihajlovića tereti za iste činjenice, ali s novim tačkama optužbe.

Novu optužnicu najavio je i postupajući tužilac Emir Neradin 11. septembra u Sudu BiH. To znači da će s novim tačkama optužbe, s obzirom na to da je riječ istom predmetu, optužnica biti objedinjena u jednu.

No, umjesto deset tačaka, Mihajloviću je na teret dodana još najmanje jedna tačka, s obzirom na to da je istragom utvrđeno da je nestao novac iz još nekoliko predmeta nad kojima je on, kao tadašnji šef Odjela za privredni kriminal, imao nadzor.

Mihajlović se, prema prvoj optužnici Tužilaštva, tereti da nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom Sedinom Beridan-Zuhrić, a iz sefa ove pravosudne institucije nestalo je tačno 220.639 maraka i na skoro svakom aktu bio je Mihajlovićev potpis.

Novac je nestao čak iz 12 tužilačkih predmeta, a nestale su koverte s iznosima i do 25.000 KM.

Ovaj kompromitirani tužilac tražio je nedavno od Suda da se postupak odgodi dok ne bude optužena njegova bolesna daktilografkinja, ali je takav zahtjev Sud ekspresno odbio, uz obrazloženje da je proces već počeo.

Čavka svjedoči 9. oktobra

Tužilaštvo će u ovom predmetu saslušati čak 47 svjedoka, a prvi koji je pozvan da svjedoči je državni tužilac Oleg Čavka.

Njegovo svjedočenje trebalo je biti održano 2. oktobra, ali je na zahtjev tužioca Neradina ročište odgođeno za 9. oktobar.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.