SARAJEVO Istaknuta zabrinutost zbog navodnog miješanja u izbore stranaka iz regiona

Muftije o izborima u BiH: Birati one koji pomažu i grade, a ne one koji ruše i zameću sukobe

Građanima poručili da ne trguju svojim pravom glasa

MINA
26.09.2018 16:02

Foto: MINA

Muftije Islamske zajednice u BiH su danas na radnom sastanku u Sarajevu, između ostalog, razmatrale trenutnu situaciju u društvu i Zajednici u kontekstu predstojećih izbora. 

Na sastanku s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i zamjenikom reisu-l-uleme Huseinom ef. Smajićem muftije su analizirale ulogu Islamske zajednice u izbornom procesu i izazove s kojima se susreću njeni imami, nosioci vjerskog autoriteta i članovi.

Posebna zabrinutost je izražena zbog saznanja da su u moguće izborne prevare uključene političke stranke iz okruženja, pojedini zvaničnici susjednih država i njihovih institucija.

Osim toga, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima saznanja da se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu organizirano trguje glasovima Bošnjaka povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama počinjenog genocida.

Stoga su muftije uputile apel, prije svega, muslimanima, ali i svim građanima, da ne podliježu pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom istovremeno pozivajući sve domaće i međunarodne institucije uključene u provedbu izbora da učine sve kako politička korupcija ne bi obesmislila izborni proces. 

Članovi Vijeća muftija iz Bosne i Hercegovine su još jednom podsjetili pripadnike Zajednice na veliku cijenu svoje slobode koju su platili kao narod i kao građani Bosne i Hercegovine. Istakli su kako bi nas sve izbjeglice i migranti koje ovih dana susrećemo u našim gradovima trebali podsjetiti na to šta se dešava s narodima koji izgube svoju slobodu i efikasnu državu koja o njima može brinuti.

Posebno su osudili govor mržnje prema islamu i muslimanima koji se mogao čuti i prije zvaničnog početka predizborne kampanje, te pokušaje uvlačenja Islamske zajednice i njenih autoriteta u izborne kampanje.

Islamska zajednica je očekivala od svih političkih subjekata da u svojim predizbornim programima i tokom kampanje građanima ponude konkretna rješenja brojnih socijalnih, ekonomskih i uopće životnih problema građana.

Muftije su još jednom pozvale sve članove i pripadnike Islamske zajednice da iskoriste svoje građansko pravo i da glasaju prema vlastitoj savjesti i islamskom moralu. Posebno su pozvali Bošnjake iz bosanskohercegovačkog entiteta RS da, ukoliko nisu glasali putem pošte dođu, zajedno sa svim drugim građanima na dan izbora i glasaju u mjestima iz kojih su protjerani.

Muftije su uputile poruku nosiocima vjerskog autoriteta, prije svega imamima, hatibima i muderisima, da ne podlegnu političkim pritiscima i da slobodno i dostojno nastave svoju misiju poticanja na dobro i odvraćanja od zla jasno insistirajući na promociji univerzalnih islamskih vrijednosti i morala u našem društvu.

Apelirali su da građani, a prije svega pripadnici Islamske zajednice, ne podliježu populizmu i da biraju one koji daju prednost općem dobru nad ličnim interesima. Pozvali su muslimane da daju svoj glas onima za koje su uvjereni da će čuvati vjeru, tradicionalne vrijednosti našeg naroda i njegovu državu.

Muftije su naglasile kako muslimani ne mogu birati one koji su u politici isključivo zarad ostvarenja svojih ambicija, koji pokazuju lažnu brigu ili iza kojih stoje tuđi ciljevi, jer je to najbliži put da naš narod bude uklonjen s realne političke scene.

Potrebno je, stava su muftije, birati one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu i grade, a ne da ruše i zameću sukobe; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu. Povjerenje treba ukazati onima koji nedvosmisleno jačaju državnost Bosne i Hercegovine i koji svakom njenom građaninu žele dobro i jednaka prava na svakom dijelu njene teritorije.

Muftije pozivaju sve građane, bez obzira na pripadnost, da ne podržavaju one političke opcije koje siju smutnju i potiču podjele među ljudima i narodima. Osudili su i prijetnje blokadom izbornih rezultata u slučaju da određene političke opcije ne ostvare svoje političke ciljeve. Država i narod ne smiju biti taoci bilo čijih političkih ambicija te se muftije nadaju da će se izborni rezultati bez odgađanja implementirati.

NA VRH