SAOPĆENJE

Neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i laži

Javnim diskursom u potpunosti dominira retorika utemeljena na strahu. To je neprihvatljivo, te je zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada, došlo vrijeme da progovorimo

S. N.

26.9.2018

Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju posvećenost i predanost građanima BiH više od dva desetljeća, a uprkos tome, neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i, doslovno, laži. 

Čvrsto vjerujemo da građani tokom izborne kampanje trebaju imati priliku da raspravljaju o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost, kao i budućnost njihovih porodica. Međutim, javnim diskursom u potpunosti dominira retorika utemeljena na strahu. To je neprihvatljivo, te je zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada, došlo vrijeme da progovorimo.

Vlada SAD i Ambasada SAD nisu neprijatelji BiH, njenih građana niti njena dva entiteta; mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost za sebe i svoje porodice. Stvarni neprijatelji su, kao što svi znamo, korupcija, nezaposlenost, loše usluge u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, te političari fokusirani samo na sebe, koji, umjesto da se bave ovim pitanjima, pokušavaju Sjedinjene Američke Države i ostale prijatelje BiH pretvoriti u njene protivnike. 

Nastojanja političara da neposredno prije izbora obmanu javnost i sakriju svoje prave namjere svečanim otvaranjem kružnih tokova, ponudom besplatnih usluga u bolnicama i ostalim prividno korisnim aktivnostima, predstavljaju izrugivanje i vrijeđaju građane BiH. Tu nije kraj – njihova nastojanja, također, uključuju zloupotrebu javnih sredstava i uvlačenje ratnih zločinaca u kampanje, te lažno optuživanje dugogodišnjih saveznika Bosne i Hercegovine za neprijateljske aktivnosti.

Mi odbijamo biti dijelom te manipulacije.

Sjedinjene Američke Države ne miješaju se u izborni proces. Mi odlučno odbacujemo te užasne optužbe. Ne pružamo podršku niti jednoj stranci niti jednom kandidatu. Osim toga, i dalje smo istinski posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima i uvijek ćemo upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prijevare svaki put kada ih uočimo. 

Takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim integracijama BiH.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.