IZBORI 2018.

Pećanac: Sve dok se ne krene u iskren i odlučan obračun s kriminalom i korupcijom, nema BiH na putu u EU

Ovakva situacija uvjetuje uspostavljanje specijaliziranih tijela za otkrivanje i progon ovih krivičnih djela isključivo na nivou Bosne i Hercegovine, a u vidu uspostave USKOK-a

Pećanac: Permanentni zadatak

Avaz.ba

26.9.2018

Nermin Pećanac kazao je da će se on kao kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i njegove kolege zalagati u narednom mandantnom periodu, ukoliko dobiju povjerenje birača, za opće suzbijanje kriminaliteta i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

- Po mom mišljenju, trajni zadatak agencija za zaštitu zakonitosti u Bosni i Hercegovini je da otkrivaju što veći broj krivičnih djela, te isto tako da pokušaju utvrditi osnovanost sumnje za sve osobe koje potencijalno mogu biti odgovorne za ta krivična djela. To se posebno odnosi na krivična djela iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije. Otkrivajući tu vrstu kriminaliteta, bez obzira ko je sve direktno ili indirektno povezan s konkretnim slučajevima institucionalne korupcije i organiziranog kriminala, povećava se osjećaj sigurnosti u društvu i jača povjerenje građana u javni sigurnosni sistem i otvara prostor za strane investicije - saopćio je Pećanac.

Dodao je da bi pozitivni pomaci u rješavanju slučajeva krivičnih djela korupcije i organiziranog kriminala bili veći ako bi ti postupci pred sudovima završili u razumnom roku i bili procesuirani u skladu s prikupljenim dokazima. 

- Nažalost, zbog složenosti sudskih procesa i političkog utjecaja na pravosuđe, to nije slučaj. Ovakva situacija uvjetuje uspostavljanje specijaliziranih tijela za otkrivanje i progon ovih krivičnih djela isključivo na nivou Bosne i Hercegovine, a u vidu uspostave USKOK-a – Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu USKOK bi trebao sačiniti operativnu procjenu područja u kojima su organizirani kriminal i korupcija posebno rašireni korištenjem posebnih dokaznih radnji u skladu sa zakonom te doprinijeti što bržem i kvalitetnijem otkrivanju i dokazivanju ovih krivičnih djela. Zato je potrebno, u skladu s validnim zakonima i nadležnostima države Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, odrediti koje su to mjere s ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela s elementima organiziranog kriminala i korupcije čiji krajnji cilj bi trebao biti povećanje broja prijavljenih i intenziviranje u poduzimanju mjera i postupanja u sprečavanju krivičnih djela organiziranog kriminala i korupcije - rekao je Pećanac dodajući:

- U tom smislu USKOK treba sačiniti operativni plan za određivanje prioriteta s ciljem realizacije mjera na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije sa zakonskim nadležnostima, glavnim nosiocima zadataka na svim nivoima vlasti, adekvatnim budžetom i ograničenim vremenskim okvirom. Istovremeno, buduća vlast treba da osigura konstantno finansiranje i apsolutnu neovisnost u radu USKOK-a. To će biti jedan od permanentnih zadataka Nezavisne bosanskohercegovačke liste ukoliko dobije povjerenje birača na predstojećim općim izborima koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine.

Sve dok se ne krene u iskren i odlučan obračun s nosiocima organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, nema stranih investicija, ekonomske i socijalne stabilnosti te otvaranja puta ka EU i NATO-u - poručio je Pećanac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.