VIDEO

Latić: Bošnjaci imaju većih svojih problema od Dodika i Čovića

U naredne četiri godine u „predsjedničke fotelje“ zasjest će Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Milorad Dodik, ocijenio je u političkom magazinu „Acta“ na Alfa TV ugledni publicista i urednik portala „The Bosnia Times“

The Bosnia Times

27.9.2018

U naredne četiri godine u „predsjedničke fotelje“ zasjest će Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Milorad Dodik, ocijenio je u političkom magazinu „Acta“ na Alfa TV ugledni publicista i urednik portala „The Bosnia Times“ Nedžad Latić.

Prema njegovim procjenama, iako se tijesna utrka vodi između Šefika Džaferovića (SDA) i Fahrudina Radončića (SBB) za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, vjeruje da će pobijediti Radončić. Kako je kazao Željko Komšić (DF) ne može dobiti glasove koje je nekad imao, jer će „građanski“ glasovi biti podijeljeni sa Denisom Bećirovićem (SDP).

– Ali to je džaba ako se ne napravi postizborna koalicija. Mnogo je bitnije kakav će rezultat imati SBB i SDP, to je okosnica izbora. Samo te dvije stranke, ako naprave postizbornu koaliciju mogu srušiti ovaj režim. Ovaj režim mora ići na klupu i zbog međunarodne izolacije.Za sada procjenjujem da će SDA kalirati za pet–šest procenata, zbog kriza, u najmanju ruku zbog odlaska gospodina Mirsada Kukića (PDA), to je 30.000 glasova, on može biti jezičak. Ako uzmete daje Radončić imao 200 hiljada glasova, i to kad je imao na leđima i Keljmendija i tu najmorbidniju priču, i tad je osvojio - kazao je Latić.

Ni Sebija ne ide u džamiju  

Dodaje i da Radončića, politički konkurent predsjednik SDA Bakir Izetbegović, konstantno pokušava diskvalificirati, ali i dezavuirati uz pomoć svojih radikalnih, vjerskih grupacija, fanatika.

– On njega spori ide li u džamiju, ne ide li, spori ga što nije iz Bosne, a njegova supruga je iz Podgorice, ne znam da sam ikad vidio tu gospođu u džamiji, osim što se ukijafeti u Srebrenici, stavi malo mahrame. Ali on je primoran, nema ozbiljnijih argumenata. To je hipokrizija i najcrnji oblik populizma. I ovdje je, otvoreno ću vam reći Radončić u prednosti - kazao je Latić.

Impresionirajući povratak Radončića

U narednom periodu moglo bi doći i do približavanja sa malim strankama, koje će se organizirati u „neku formu bloka (PDA, A-SDA, NB, Narod i pravda) kako bi opstale na političkoj sceni, a onda će SDA ostati vrlo usamljena na političkoj sceni, bez obzira na rezultat“.

Latić tvrdi da je ishod stranačkih rezultata mnogo značajniji od personalnih, ali jasno je, kako kaže, da ova politička priča mora imati svog junaka, a to će biti članovi Predsjedništva BiH. Jasno je da se pred izbore pojavljuju spinovi ko je dobar, a ko loš za Predsjedništvo.

– Primarni korak u međunarodnoj politici će biti NATO. A, ovi što spinuju, nažalost, kao što sam čuo Senad Pećanin, jer pledira za Željka Komšića, kaže najgora je opcija ako Dodik, Čović i Radončić uđu. To je spin , ali ako uđu njih trojica sigurno će Čović i Radončić biti za NATO, a moguće da bude i Dodik s obzirom na srbijanske signale, kazao je Latić.

Impresioniran je rezultatima lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, jer se povratio iz negativnog konteksta, te je SBB u kampanji posebno živnuo, pa će i najviše osvojiti.

– U najtežoj poziciji bio je gospodin Radončić iz više razloga. Čovjek je prošao kroz golgotu, što je stvarno bilo poprilično morbidno. On se najmanje 60-70 puta pojavljivao svake srijede u Sudu BiH, bio je hapšen, imao je tu tešku optužbu na Kosovu. Vrlo, vrlo negativan background svega toga. Ali čovjek je hrabro, zaista hrabro uspio odbraniti se od tih monstruoznih optužbi. On je imao protiv sebe zluradu, vrlo neobjektivnu, primitivno izraženu kampanju, koju je očito stimulirao režim, odnosno SDA i određeni krugovi u islamskoj zajednici. Sudeći po poziciji kako se vratio iz kornera, kako je comeback-irao u politiku uopće, to je vrlo impresionirajuće, dodao je Latić.

Kako bi glasači sabranije, ozbiljnije i objektivnije dali glas predstojećim izborima, Latić je otvoreno komentarisao najistaknutije „predsjedničke“ kandidate.

Džaferović u startu pada

Kandidatura SDA od samog početka privlači pažnju, jer se dugo odugovlačilo sa imenovanjem, u igri je, zbog nesređenih unutarstranačkih odnosa, bilo više kandidata.

– Pitanje kandidature u SDA je pitanje stanja unutar stranke. SDA ima duboke probleme, oni traju od lokalnih izbora, sedam-osam ljudi se odmetnulo iz te stranke, zatim raskol u Tuzli sa Mirsadom Kukićem, Dino Konaković, Senad Šepić. Režim ima veliku moć koja je proizvela da ima više funkcionera nego glasača. Uhvatila ih je gangrena. Mislim da je vrlo ozbiljan problem i povlačenje kandidature Denisa Zvizdića, a to će sigurno eskalirati poslije izbora - dodao je Latić.

Prema njegovim riječima, SDA je kao moćna stranka kandidovala Šefika Džaferovića, koga mogu sustići, kaže, samo negativne unutarstranačke stvari. On je takav činovnik, odan Bakiru Izetbegoviću, koji je na osnovu kandidature spasio karijeru, smatra Latić, te dodaje da je Džaferović najlošiji kandidat koji je SDA ikad imala, te da je čak i Bakir Izetbegović bio jači kandidat.

– Šefik Džaferović je opterećen, sad se stvari dešavaju suprotno. On jeste kandidat jedne moćne stranke, ali on je obilaskom stranačkih tribina više utvrđivao koji su mu odbori odani, a koji nisu. Više je tvrdio pazar unutar svoje stranke, već što je pričao priču, nije mu ubjedljiva ta kampanja - smatra Latić.

Kategoričan je da Džaferović u startu pada kao kandidat za člana Predsjedništva BiH i to zbog tri krivične stvari koje ne zastarijevaju: ratni zločin, privatizacija i politička ubistva vezani su za ime Šefika Džaferovića.

– Ako uzmete da je Šefik Džaferović iz Zavidovića, gdje se desila najveća privatizacijska pljačka, pa čak njegov rođak je tamo bio načelnik Mirsad Džaferović. „Krivaja“, gigant opljačkan, srušen, očerupan upravo od ovog režima on nije ‘A’ rekao, 50 milijardi je tu opljačkano, prema nekim informacijama, strašna nacionalna pljačka. On je kao ekspert, da je imao moralnu odgovornost, trebao reagirati - kazao je Latić.

Također, na području Zavidovića događaji za vrijeme proteklog rata Džaferovića vežu i za ratni zločin.

– U vrijeme operacije Vozuća, navodno nije reagirao, okretao je glavu, ali bitno je i da ga vezuju sigurno i za muzičku školu, u vrijeme kada je on bio funkcioner - dodao je Latić.

Podsjeća i da je Džaferović bio pripadnik AID-a, prve obavještajne službe BiH, sadašnje OSA-e, te da se u tom periodu u Sarajevu desilo nekoliko političkih ubistava, ni jedno nije otkriveno.

Bećirović ušao u nacionalističke vode

Oni koju su razočarani kandidaturom Džaferovića, ocjenjuje Latić, mogli bi glasati za SDP-ovog kandidata Denisa Bećirovića. Ipak, potez SDP da po prvi put daju kandidata iz reda bošnjačkog naroda smatra hrabrim, jer se na to nije odlučio ni bivši lider stranke Zlatko Lagumdžija.

– Znači da se SDP okuražio. Sam profil gospodina Bećirovića je formatiran na društvenim mrežama. On se faktički kandidovao preko Facebooka, djelujući tako populistički na Facebooku. Profesor je, nađe on smislene rečenice, spinove i tako se prodaje. Gode ušima neke stvari, posebno ušima Bošnjaka - procjena je Latića. 

Ipak, ljevičarsko zakretanje prema nacionalnim tenzijama smatra pogubnim za tu stranku i kandidata.

– On kao ljevičar se, recimo, okreće prema Dodiku i Čoviću to je već jedan oblik nacionalizma, što nije svojstveno ljevici. Loše mu ide percepcija u javnosti i ja mislim da dosta Srba, Hrvata i nebošnjaka neće glasati za Bećirovića, jer je ušao u nacionalističke vode. Nije problem fokusirati se na Čovića i Dodika i njihove secesionističke politike, tu si da ih pobijediš. Ali je problem ako u njima gledaš Srbina i Hrvata, to je već trovanje međunacionalnih odnosa, pojasnio je Latić.

Komšić pomaže Čoviću

Latić kaže da će građanske glasove Bećirović će dijeliti sa DF-ovim kandidatom za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željkom Komšićem.

Iako se, kako kaže, ne miješa principijelno u komšijske stvari, jer treba poštivati volju tih naroda, Latić upozorava da se Bošnjaci ne trebaju miješati u izbor hrvatskog kandidata.

– To je delikatno pitanje, prvi sam napisao kolumnu, napisao sam da nije korektna zloupotreba Daytona sa naše strane. Ne vjerujem da će Komšić pobijediti. Ovo je iritiranje i zloupotreba, on čak ovim pomaže Čoviću. Ako ćeš to raditi gdje ti je moć, Željko faktički nema stranke, sa čime ćeš izaći, sa čime ćeš realizirati svoje političke nakane. I ovo je jedan oblik patriotskog populizma, ovo je lijepa muzika za Bošnjačke uši. Ja sam ponosan na to da Bošnjaci žele glasati za krst, da budem brutalan, to je oblik demokratskog, ali nije to pametno. Nije ovo način da se spašava Bosna. Bošnjaci su glasali za Biljanu Plavšić, za Mladena Ivanića kasnije su se pokajali - obrazložio je Latić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.