SUD BIH

Predmet "Pandora": Potraga za svjedokom Tužilaštva BiH

Jutros je saslušan finansijski vještak Nijaz Dervišić, dok se ponovo nije pojavio svjedok optužbe Ferhat Peštalić

M. Aš.

27.9.2018

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje u predmetu "Pandora", u kojem je prvooptuženi Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kojeg Tužilaštvo tereti za primanje mita u iznosu od 1,7 miliona KM.

U ovom procesu optužen je i Anes Sadiković. 

Jutros je saslušan finansijski vještak Nijaz Dervišić, dok se ponovo nije pojavio svjedok optužbe Ferhat Peštalić. 

Sud je jutros izvijestio da sudska policija, prema naredbi ove institucije, nije pronašla Peštalića na tri adrese u Gradačcu. Sutkinja Biljana Ćuković kazala je da u obavijesti sudske policije stoji da Peštalić nije pronađen  na adresama kod brata, punca i oca te da je na kraju njegova supruga kazala da ne zna gdje se on nalazi. Ponovo je podnesen zahtjev za privođenjem, a ukoliko se ne pojavi na ročištu 11. oktobra, Sud je odlučio da Peštalića novčano kazni.

Finansijski vještak Dervišić govorio je o tome, a što je bio i nalaz njegovog vještačenja, da li dodjela posla štampanja akciznih markica podliježe odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Ovaj vještak je kazao, na upit tužioca Dubravka Čampare da li je ugovorni organ imao pravo potpisati vansudsku nagodbu s kompanijom "Glas srpske grafik", da je, prema njegovom mišljenju, to bilo nezakonito.

Odbrana se žestoko usprotivila nalazu vještaka, Čauševićev advokat Krsto Simić kazao je da je ovo vještačenje potpuno besmisleno te da finansijski vještak ne može tumačiti pravo i zakone.

On je istakao da je uloga vještaka da utvrdi je li nastala šteta, a ne da tumači pravo. Dodao je da je iz priložene dokumentacije vidljivo da ovaj vještak nije imao ni ključne dokumente pa tako nije mogao donijeti ispravan zaključak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.