BANJA LUKA

Dodik opet optužio Britance i Amerikance da sa 40 miliona KM destabiliziraju RS

On će tražiti od Predsjedništva BiH da odmah donese stav da stranci odu iz pravosudnih institucija BiH

Fena

27.9.2018

Predsjednik Repubike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da su Britanci i Amerikanci, kako kaže, iz stare administracije, osigurali gotovo 40 miliona KM za destabilizaciju vlasti u entitetu RS i upliv u izbore.

- Šest miliona funti Britanci su osigurali za upliv u razne medije, neke “strukturalne” grupe i nevladine organizacije te 12 miliona dolara stara američka administracija, koja se, navodno, bavi pitanjima izbora – ustvrdio je Dodik.

Ističući da raspolažu informacijama o miješanju stranih sila u izbore u RS, o čemu je govorio i predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić, Dodik je kazao da znaju za niz poziva, sastanaka, koji se održavaju kada dođe “gospođa ambasadorka”.

- Ovdje je došlo 40 ljudi iz Britanije, koji su veoma operativni, za svakog znamo gdje se nalazi, od kojih je pet u Banjoj Luci, koji se svaki dan bave pitanjima destabilizacije... Gotovo svakog ko je na listi pozivaju iz stranih ambasada da se, navodno, demokratski s njima razgovora, a u suštini se sugerira način ponašanja. Imamo tačne podatke kada se razgovaralo, šta je rečeno, da se prijeti ljudima iz nekog drugog bloka da moraju da ostanu ili da će se suočiti s posljednicama – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Zahvalio je Vučiću, jer je, kaže, to pitanje potencirao, a vlast u RS je na to upozoravala.

Dodik je u izjavi novinarima ustvrdio i da je evidenta “britanska podrška Mladenu Ivaniću i da ona ne prestaje”.

- On je na vlasti na nivou BiH, a ja u opoziciji. Oni pokušavaju da naprave da je glavna tema u RS, a ne gore šta će se raditi... Kao član Predsjedništva ću insistirati da se ukine strano miješanje, a što Ivanić nije sposoban ili neće da uradi - ustvrdio je Dodik, navodeći da će tražiti od Predsjedništva BiH da odmah donese stav da stranci odu iz pravosudnih institucija BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.