IZBORI 2018.

Pećanac (NBL): Zbog ličnih interesa pojedinaca riskira se stabilnost BiH i regiona

Kočenjem rješavanja statusa vojne imovine, koči BiH na njenom putu u NATO, što opet odgovara prvenstveno Ruskoj Federaciji

Press

Avaz.ba

27.9.2018

Nermin Pećanac, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslao je saopćenje u kojem naglašava razloge zaustavljanja NATO puta Bosne i Hercegovine. 

On navodi da na TV debatama i općenito u sučeljavanjima kandidata iz različitih političkih partija stalno se spominje put BiH ka EU i NATO-u. Vrlo rijetko se neko od kandidata sjeti da je NATO put BiH zaustavljen zbog neispunjavanja uvjeta koji je prema našoj zemlji postavljen od šefova država i vlada zemalja članica NATO-a na samitu u Talinu 2010. godine. 

- Radi se naravno o rješavanju pitanja vojne imovine, odnosno pravnog prijenosa prava korištenja, posjeda i vlasništva svih vojnih objekata i nepokretne vojne infrastrukture na teritoriju oba entiteta i Distrikta Brčko na državu BiH kao glavnog titulara vlasništva i prava posjedovanja i korištenja - kaže Pećanac i dodaje da ovu obavezu konstantno izbjegava manji BiH entitet, pravdajući to odbijanjem da prenese ustavne nadležnosti sa entiteta na državu, što naravno nije slučaj, jer Oružane snage nisu ustavna kategorija.  

Kandidat Nezavisne bosanskohercegovače liste smatra da se problem može jednostavno riješiti donošenjem Zakona o državnoj imovini koji bi uključivao poseban segment koji bi pravno tretirao vojnu imovinu, a u kojem bi ovaj problem bio riješen tako da se u pravo vlasništva i posjedovanja može uvesti samo država BiH, dok se u skladu sa tim zakonom od strane nadležnih državnih institucija u pravo korištenja uz nadoknadu državi mogu uvesti entiteti, kantoni i općine.

On dodaje da ni to, niti bilo koje drugo rješenje u vezi sa statusom vojne imovine nije prihvatljivo aktuelnoj političkoj garnituri u Republici Srpskoj, zbog toga što se kočenjem rješavanja statusa vojne imovine koči BiH na njenom putu u NATO, što opet odgovara prvenstveno Ruskoj Federaciji. U tim geostrateškim igrama velikih sila domaći političari nastoje da svoju nelegalno stečenu imovinu legaliziraju i na taj način izbjegnu bijes pravne države kroz neki eventualno novi sukob i haos koji bi izbio na ovim prostorima. To opet znači da se ne samo zbog previranja u odnosima supersila već i zbog sitnih ličnih interesa pojedinaca riskira stabilnost kako BiH tako i cijelog regiona, da se zbog toga koči ekonomski i socijalni napredak i razvoj BiH, te da nas velike strane investicije zaobilaze radi tih stalnih političkih napetosti itd.

Pećanac zato moli birače da na predstojećim općim izborima 7. oktobra 2018. godine glasaju za one kandidata i političke partije koji nude nove zakone i kvalitetna rješenja postojećih problema, a to je sasvim sigurno Nezavisna bosanskohercegovačka lista i njeni kandidati. 

- Sve suprotno od toga vodi nas u stare svađe i zastoje što produžava agoniju siromaštva i beznađa zbog kojih mladi napuštaju ovu zemlju - završava Pećanac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.