UKC TUZLA Zaraza doprinijela tragičnim ishodima

Za mjesec i po umrle tri osobe s virusom Zapadnog Nila

Dva pacijenta bila iz Brčkog, a jedan s područja Tuzlanskog kantona

Piše: E. Sk.

UKC Tuzla: Trenutno imaju pet pacijenata zaraženih opasnim virusom


U proteklih mjesec i po tri osobe su umrle u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla od, između ostalog, virusa Zapadnog Nila. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK, u izjavi za „Avaz“ naveo je da su preminule osobe imale i druga teška oboljenja i njihova smrt nije direktna posljedica djelovanja opakog virusa.

Stabilno stanje

- Dvije osobe doživjele su infarkt miokarda, dok je treća osoba bolovala od dijabetesa. Trenutno u UKC-u Tuzla imamo pet pacijenata zaraženih virusom Zapadnog Nila i posljednje informacije govore da je njihovo zdravstveno stanje stabilno – kazao je Hadžiefendić.

Jedan pacijent, kaže ministar Hadžiefendić, u utorak ujutro je otpušten na kućno liječenje, a nema informacija da je u međuvremenu zaraza konstatirana kod drugih ljudi.

U Ministarstvu zdravstva TK, ali i UKC-u Tuzla, navode da građani nemaju razloga za paniku. Inače, dvije osobe, od tri preminule, s područja su Brčkog, dok je jedna iz Tuzlanskog kantona.

Ranije je u banjalučkoj bolnici umro muškarac iz Nove Topole, kod kojeg je bio detektiran virus Zapadnog Nila.

Naglo zahladnjenje u BiH, pretpostavlja se, završit će priču o opakom virusu Zapadnog Nila za ovu godinu.

Dramatično stanje

U susjednim zemljama situacija je mnogo dramatičnija. Od pojave prvooboljelih na području Hrvatske početkom jula pa do 25. septembra bolest Zapadnog Nila laboratorijski je potvrđena kod 50 osoba, od kojih je jedna umrla.

U Srbiji je do sada 30 ljudi umrlo od groznice Zapadnog Nila, a registrirano je 320 oboljelih.

U Evropi 1.504 oboljelih

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 20. septembra na širem području Evrope zabilježena su 1.504 slučaja bolesti Zapadnog Nila kod ljudi, od čega 1.134 u državama članicama EU, a 370 u susjednim državama EU.

Najviše ih je u Italiji (453), Grčkoj (224) i Rumuniji (216), a zabilježeno je 115 smrtnih ishoda zbog bolesti Zapadnog Nila.

NA VRH