IZBORI 2018. Osiguranje punopravnog članstva u EU

Koalicija HZ: Zalažemo se za legitimno predstavljanje naroda i administrativni preustroj BiH

Neminovnim procesom ustavnih promjena osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskoga naroda s druga dva

Avaz.ba
28.09.2018 11:21

Foto: Arhiv

U želji da se upozna javnost sa smjernicama izbornog programa koji je na predizbornim skupovima predstavljan biračima, Koalicija Hrvatsko zajedništvo nastavlja s njegovom prezentacijom po pojedinim tačkama u kojima nudi konkretna rješenja za najvažnija pitanja iz političkoga, društvenog i ekonomskog života BiH, sa svrhom opstanka i ostanka hrvatskoga naroda i svih drugih u ovoj zemlji.

Koalicija Hrvatsko zajedništvo u svom saopćenju navodi kako je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali je sve njene narode i građane strpao u jednu "luđačku košulju" s tri bića, a dva rukava, pa se i dan-danas u njoj koprcaju i nikako se osloboditi njenih stega. Zato smo mi iz Koalicije HZ uvjereni kako u saradnji s međunarodnom zajednicom treba poraditi na europeizaciji Dejtona jer je loša politika vladajućih elita dovela BiH na začelje zemalja bivše Jugoslavije kada su u pitanju euroatlanske integracije kojih su svima puna usta, ali je urađeno vrlo malo konkretnih stvari. Podsjetimo se samo koliko je bh. institucijama trebalo za odgovor na Upitnik iz EU i još sve nije završeno!

- Ako je cilj bh. politike, a mi smo ga sebi zadali, europeizacija Dejtona i otklon od logike Dejtona ka logici Brisela, mi smo spremni poraditi na tome. Naime, od opstanka kao civilizacijske vrijednosti, trebamo ići ka euroatlantskoj budućnosti. Europeizacija Dejtona dio je našeg programa već deset godina i držimo kako se, u okviru te briselske logike, mogu riješiti najveći politički izazovi u BiH, poput ustavne reforme, promjene Izbornoga zakona, provedbe presuda Ustavnoga suda, načina odlučivanja i načina predstavljanja svih naroda u BiH, kao i otklanjanja svih oblika diskriminacije - kaže se u saopćenju.

Oni naglašavaju da se to može postići na način da se uz pomoć EU radi na integriranju ovoga vrlo važnoga geostrateškoga područja, što je najveći interes EU zbog sigurnosti ukupne Evrope. Također, dodaju da su to geopolitički razlozi na koje smo dugo čekali, jer su se pojavili drugi akteri – od Rusije, Turske itd., koji su vrlo aktivni na ovome području.

- Protiv njih nemamo ništa, ali želimo jasno reći kako je budućnost ove zemlje EU te saradnja s partnerima iz EU i saradnja s druga dva naroda i građanima u BiH. Temeljna pretpostavka jeste vjerodostojno prihvatanje pravne stečevine EU i evropskih vrijednosti - podsjećaju iz Kolacije HZ.

U Koaliciji HZ su rekli da se kao poveznica s ovim nameće reforma Ustava i izbornog zakonodavstva. Naime, Aneks 4.  Dejtonskoga mirovnog sporazuma BiH definira kao državu triju konstitutivnih naroda i ostalih građana sastavljenu od dva entiteta. Također, dodaju da takav ustroj pokazao se nedovoljnim za osiguravanje pune nacionalne ravnopravnosti i otklanjanje diskriminacije.

- Izrazito je nepravedan, skup i neučinkovit te stalni izvor napetosti, nepravde, blokada i neodgovornosti. Ustavna pozicija hrvatskoga naroda nije u suštinskom smislu ravnopravna (način biranja, predstavljanja i odlučivanja) - pojasnili su u saopćenju.

Zadaća Koalicije HZ jeste da nužnim i neminovnim procesom ustavnih promjena osigura stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva, što podrazumijeva mogućnost legitimnog predstavljanja i zaštite vitalnoga nacionalnog interesa, kao i administrativno teritorijalni preustroj BiH.

- To se može postići samo usklađivanjem Ustava i ključnih zakona s pravnim standardima višenacionalnih uređenih evropskih država kao što su Belgija i Švicarska. Ovim bi se konačno u BiH otklonile sve nedoumice i nesporazumi, postigla puna ravnopravnost i svima omogućio život dostojan čovjeka - zaključili su iz Koalicije HZ.

- Zbog toga je Koalicija Hrvatsko zajedništvo spremna na sebe preuzeti odgovornost i svima u BiH, uz ostale preduvjete koje ćemo uskoro predstaviti, osigurati opstanak i ostanak u ovoj zemlji, što i jeste okosnica ovog programa - poručili su na kraju saopćenja.

NA VRH