USPJESI

Šampion u veteranskom dresu: Ekrem Jakupović donio BiH dva nova odličja

Osvojio zlato u utrci na 5.000 metara i srebro na 1.500 <195> Učestvovao i na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, vlasnik 18 balkanskih medalja

Jakupović na pobjedničkom tronu nakon takmičenja u Celju

Piše: A. TABAK

29.9.2018

Ekrem Jakupović, poznati bh. atletičar koji je ujedno član i trener Atletskog kluba Sana iz Sanskog Mosta, ostvario je izuzetan uspjeh na otvorenom prvenstvu Balkana za veterane koje je održano u Celju. Ovaj Prijedorčanin s adresom u Sanskom Mostu u dresu veteranske reprezentacije ponovo je našoj zemlji donio dvije medalje - zlatnu u utrci na 5.000 metara i srebrenu u utrci na 1.500 metara.

Odbranio titulu

Bogata i zavidna karijera koju je započeo još kao srednjoškolac, 18 osvojenih balkanskih medalja, hiljade pretrčanih kilometara, uspjeh je kojim se može pohvaliti ovaj vrhunski sportista i trener.

- Najprije sam bio u Atletskom klubu Prijedor, pa sam onda tu karijeru pretvorio u trenersku. U ovom klubu trenirao sam do 1992. godine kvalitetne atletičare, dakle one koji su tada bili prvaci. U finalima prvenstva Jugoslavije imao sam nekoliko svojih atletičara. Potom sam 1992. otišao u Njemačku, gdje sam istovremeno trenirao članove dva kluba u Nirnbergu i Minhenu. Tamo sam nastavio trenersku karijeru. U ovim klubovima bio sam trener osam godina i u tom periodu stvorio pet reprezentativaca Njemačke – govori Jakupović.

U Sanski Most Jakupović se vratio 2000. godine i, naravno, nastavio sa svojom najvećom ljubavi - atletikom.

- Kada je osnovana Atletska reprezentacija BiH za veterane, odmah sam im se priključio i posljednje moje takmičenje bilo je prije nekoliko dana u Celju, gdje sam postao po četvrti put šampion Balkana. Dva puta sam bio šampion u disciplini na deset kilometara u Bukureštu i u Zagrebu, potom šampion na 3.000 metara u Istanbulu i ponovo sam sada u Celju na 5.000 metara odbranio titulu šampiona Balkana za veterane – dodao je Jakupović.


Ekrem sa svih takmičenja kući nosi medalje

Posljednjih 15 godina Jakupović je osvojio ukupno 18 balkanskih medalja, sedam puta bio drugi na Balkanu u disciplinama od 1.500 do tri, pet i deset kilometara, a sedam puta zauzeo je i treću poziciju na Balkanskom prvenstvu.

Sistem rada

- Nastupao sam i na Evropskom prvenstvu. Na 5.000 metara bio sam 10. u Evropi, na takmičenju u Izmiru koje je održano 2014. godine. A u Budimpešti sam trčao na Svjetskom prvenstvu u dresu reprezentacije BiH i tu sam na polumaratonu osvojio 16. mjesto – dodao je Jakupović.

Znanje i iskustvo koje je stekao kao vrhunski trener u Njemačkoj pokušao je prenijeti i u našoj zemlji, ali, kako kaže, nije naišao na razumijevanje, zbog drugačijeg sistema rada u BiH. Pojašnjava da se u BiH više ističu pojedinci, dok je u Njemačkoj zastupljeniji kolektivan rad sa svim 

Svakog dana trči 10 kilometara

Jakupović ističe da se oduvijek trudio da postigne najbolje rezultate u atletici.

- Bavio sam se srednjim prugama i sprintom. Nisam ulazio u ove tehničke discipline. A sve to zahtijeva uredan život. Treniram svakog dana, iako imam 66 godina. Svakodnevno pretrčim deset kilometra, bez obzira na to pada li kiša, snijeg - kaže on i dodaje da vrhunska atletika zahtijeva disciplinu u kompletnom životu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.