IZBORI 2018.

Radončić za Radio Slobodna Evropa: Cilj BiH je ubrzani ulazak u EU i NATO

Bosna i Hercegovina nalazi se na historijskoj raskrsnici

Radončić: Mora se promijeniti atmosfera konflikta

Radio Slobodna Evropa

30.9.2018

Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa govorio je o perspektivama BiH u Evropskoj uniji i NATO-u te odnosima u regionu.

Koji će biti Vaši prvi koraci u vanjskoj politici?  

- Bosna i Hercegovina nalazi se na historijskoj raskrsnici. Ili ćemo biti dio evropske porodice, a iskreno ići ka Evropskoj uniji, NATO paktu, ili će nas vući desne snage ka Teheranu, Ankari i Moskvi. Sada već govorim i trudit ću se da kao član Predsjedništva potpuno jasno definiramo i da kažemo: „Mi idemo ka EU i NATO-u.“ To je naša civilizacija i ključ rada budućeg Predsjedništva je da u tome budemo jedinstveni.

Kakav će biti odnos prema susjedima?

- Mora se promijeniti atmosfera konflikta. Mi ovdje, čak i kad nemamo razloga za to, kad nisu predizborne kampanje pa da ljudi, licemjeri, imaju izgovor „eto mi to govorimo zbog predizborne kampanje“. Moramo vratiti harmonizaciju odnosa. I unutar Bošnjaka, i međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini i međuentitetske odnose i onda, naravno, regionalne. Bosna i Hercegovina nema alternativu osim da ima izvanredne komšijske odnose sa Hrvatskom, s kojom nas dijeli ili sastavlja 1.003 kilometra granice, te sa Srbijom i Crnom Gorom. Ukoliko budem izabran za člana Predsjedništva, moja osnovna misija bit će da te odnose harmoniziram i da, kada su u pitanju Bošnjaci – mislim da ih ima svugdje, i u Sandžaku i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori – koristimo Bošnjake kao nešto što spaja region, a ne nešto što neko nekome podvaljuje kao tačku konflikta. Znači, moja politika će biti politika regionalnog pomirenja i tretiranja regiona kao jedne velike ekonomske tačke za megainvestitore iz cijelog svijeta.

Kakav je Vaš stav o NATO integracijama?

- Naš stav je apsolutno pozitivan. Neću dozvoljavati sebi da javno govorim da želim NATO i Evropsku uniju, a devet puta u toku mandata odem u Ankaru, a jednom u Brisel. Znači, mi kao predstavnici bilo kojeg naroda, kao Predsjedništvo, moramo da idemo i iskreno lobiramo da postanemo članica NATO pakta. Primjer kako je to uradio Zaev i Makedonija mogu biti način kako i Bosna i Hercegovina može, u rekordno kratkom vremenu, da preskoči bukvalno koracima od sedam milja mnoge praznine i dođe do statusa NATO pakta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.