REAKCIJE

Ekonomisti ismijali Zvizdićevo poređenje BiH s Njemačkom

Imamo veći rast od Njemačke, naveo čelni čovjek VM - Vidi se da su laici uzeli stvar u svoje ruke, kaže Rička - Poredi neuporedivo, navodi Kešetović

Građani najbolje znaju žive li kao Nijemci. Arhiva

Piše: M.R.S.-E.H.

30.9.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je izjavom da BiH ima veći ekonomski rast od Njemačke (!?) ponovo pokušao svoj inače promašeni mandat predstaviti uspješnim.

Nevjerovatna teza

Novu, nevjerovanu tezu da bh. ekonomija raste brže od njemačke Zvizdić je potkrijepio podatkom da je naša država zabilježila rast BDP-a od dva posto, a Njemačka 1,9 posto.

Ipak, Zvizdić je zaboravio nekoliko pojašnjenja. Situacija se, naime, drastično mijenja kada se postotak prevede u dohodak po stanovniku.

Ni za koga nije tajna da Njemačka ima daleko razvijeniju ekonomiju od BiH i, shodno tome, ima veći BDP i logično veću osnovicu za obračun. Naših dva posto rasta koji smo imali u 2016. godini, ustvari nije više nego Njemačkih 1,9 posto, jer naš BDP po stanovniku je povećan za 94 dolara, a njemački za 797 dolara.

Kolika je stvarna razlika između ekonomije Njemačke i BiH, dokazuje izračun koji pokazuje da bi naša država, kako bi dostigla njemački nivo rasta BDP-a po stanovniku, trebala imati godišnju stopu rasta od čak 17 posto! Jer, jedino s takvim rastom BDP-a, BiH bi dostigla oko 800 dolara po stanovniku.


Zvizdić: Hvalio se stopom rasta BDP-a od dva posto. Arhiva

Rička: Daju komentare koji apsolutno ne stoje. Arhiva

Kešetović: Beznačajan rast. Arhiva

Besmislena stvar

Profesor ekonomije Željko Rička kazao je za „Avaz“ kako je jasno da se vrlo hrabro političari dotiču nekih podataka i isto tako uzimaju sebi za pravo da komentiraju ekonomske pokazatelje.

 - Ustvari, rade besmislenu stvar, jer daju takve komentare koji apsolutno ne stoje – istakao je Rička.

Dodao je da se po ovakvim izjavama vidi da su laici uzeli stvar u svoje ruke i da oni tumače ekonomske teme i pokazatelje na pogrešan način.

- Kako bismo barem počeli dostizati države EU, moramo na godišnjem nivou imati oko sedam ili osam posto rasta BDP-a. To bi bilo nešto čime bi se vlast mogla pohvaliti – naglasio je Rička.

Izudin Kešetović, bivši univerzitetski profesor ekonomije, istakao je da je ono što je Zvizdić iznio neuporedivo.

- Sve razvijene ekonomije imaju stopu rasta od 1,2 posto, a mi to nismo. Kako ćete porediti BiH s Njemačkom kada smo mi na trećini prosjeka EU kada je u pitanju stopa BDP-a. Tih naših dva do tri posto rasta je beznačajno – rekao je Kešetović i napomenuo da ne zna zašto je Zvizdić ovo uopće spominjao kada se nije baš mnogo bavio svojim poslom, nego je više ličio na ministra vanjskih poslova s obzirom na putovanja.

Vrlo lako može doći do recesije

 - Stopa rasta od tri posto dovoljna je razvijenim državama, ali u slučaju BiH mi s tri posto vrlo lako možemo kliznuti u recesiju. Za to je dovoljno da oslabi samo jedna od dominantnih djelatnosti u BiH. Kod nas samo nekoliko djelatnosti stvara tih tri posto rasta. Naprimjer, da dođe do znatnih promjena cijene električne energije na međunarodnom tržištu, BiH bi znatno opala kada je rast BDP-a u pitanju – pojasnio je Rička.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.