REAKCIJE

Nermin Pećanac: U kojoj državi i o kojem to ekonomskom i socijalnom napretku govori Denis Zvizdić?

Možda govori o povećanju profita najvećih donatora SDA koji, zajedno s vladajućom elitom, vrlo lagodno žive

Pećanac i Zvizfić

Avaz.ba

30.9.2018

Povodom izjave Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u vezi s ekonomskim napretkom BiH u njegovom mandatu, reagirao je Nermin Pećanac, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije.

- Teško onoj zemlji u kojoj se vlast hvali jeftinom radnom snagom, prirodnim bogatstvima, a doznake iz inozemstva predstavlja kao povećanje BDP-a.

Bosna i Hercegovina je peta zemlja u svijetu po visini dotacija iz inozemstva, jer oko 20 posto našeg BDP-a čine doznake od dijaspore. Istovremeno, prema podacima iznesenim u medijima, oko 290.000 ljudi, od čega je 75 posto mladih, je u posljednje tri godine napustilo Bosnu i Hercegovinu. Također, prema zvaničnim informacijama Zavoda za statistiku, negdje oko 17 posto stanovništva u BiH živi ispod donje granice siromaštva s primanjima nižim od 400,00 KM. O nezaposlenima da i ne govorim, a i zaposleni nisu u ništa boljoj situaciji, jer prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi oko 850,00 KM, dok je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu oko 1.850,00 KM - kazao je Pećanac.

Postavio je pitanje u kojoj to državi živi i o kojem to ekonomskom i socijalnom napretku govori  Denis Zvizdić.

- Možda o povećanju profita najvećih donatora SDA koji, zajedno s vladajućom elitom, vrlo lagodno žive. Za to vrijeme, građani u trećoj životnoj dobi ne mogu da prežive sa svojim penzijama i zavise od onoga što im rođaci i djeca pošalju iz inozemstva, što aktuelna vlast prikazuje kao svjež priliv deviza, kao da se radi o stranim investicijama.

Zato pozivam birače da 7. oktobra biraju pametno i izaberu kandidate Nezavisne bosanskohercegovačke liste, jer zajedno, kao dio tima, možemo da stanemo ukraj sve većoj neimaštini i bijedi u koju nas gura 5 posto politički povlaštenih i ekstremno bogatih u čije bogastvo možemo s pravom da sumnjamo da je stečeno na zakonit način - rekao je Pećanac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.