IZBORI 2018.

Admir Čavka: Dok mi raspravljamo o nazivu jezika u BiH, djeca nam uče njemački i odoše

On je istakao kako će njegova prva inicijativa kao budućeg potpredsjednika RS biti povezivanje dijaspore s Republikom Srpskom, odnosno sa BiH

Buka

1.10.2018

Kandidat SBB-a za predsjednika RS Admir Čavka izjavio je za BUKU kako našu zemlju mladi ljudi napuštaju svakodnevno.

- Reforma obrazovanja je potrebna, moramo pratiti trendove u svijetu, potrebno je prebaciti fokus na IT-tehnologiju, koja je budućnost. Dakle, dok se mi sporimo kojim jezikom pričamo, sva naša dijeca uče zajedno njemački i napuštaju BiH. Ekonomsko stanje u državi mora se mijenjati. Zaposlenje je ključ opstanka mladih, kao i države BiH, stoga je upravo patriotska ekonomija potrebna nama svima - rekao je Čavka za BUKU.

On je rekao kako je potrebno usvojiti Zakon o porijeklu imovine.

- Nažalost, postoji mnogo političara koji su onoga trenutka kada su ušli u politiku postali milioneri. Potrebno je, u svakom slučaju, da se ovaj način bogaćenja ispita - istakao je Admir Čavka.

On je naglasio kako je narednih pet godina ključnih za RS.

- Ako uzmemo činjenicu da je ove godine tek devet hiljada djece upisalo prvi razred osnovne škole, jasno je gdje se nalazimo. Potrebno je da se bavimo ekonomijom, zapošljavanjem ljudi, da se upravo takmičimo u zapošljavanju građana, a to je jedini način kako pomoći onima koji žele živjeti ovdje - kaže on za BUKU.

Kada je riječ o odlasku ljekara iz RS i BiH, kako se taj trend nastavlja.

- Postavlja se pitanje, ko će nas liječiti. Upravo iz ovih razloga smo dužni poboljšati uvjete rada zdravstvenih radnika, poboljšati plaće, koje bi ove ljude zadržali u zdravstvu - rekao je on.

On je istakao kako će njegova prva inicijativa kao budućeg potpredsjednika RS biti povezivanje dijaspore s Republikom Srpskom, odnosno s BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.