UNSA

Potpisan Kolektivni ugovor: Sistemski uređena oblast visokog obrazovanja i nauke

Potpisan od premijera Kantona Sarajevo Adema Zolaj i predstavnika Sindikata Jasmina Velagića

Potpisivanje ugovora

Avaz.ba

1.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu potpisali su danas premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predstavnik Sindikata Jasmin Velagić, koji su tom prilikom istakli kako je ovakav ugovor prvi put potpisan u historiji postojanja ove obrazovne ustanove. 

- Teško je reći šta je u našem društvu najvažnije, ali nema sumnje da je to akademsko i visoko obrazovanje. Obrazovani kadrovi su osnovni resursi svakog društva. I zato podržavamo "Zlatne značke" jer nam je cilj da ih zadržimo na fakultetu, s tim da treba finansirati i njihovu edukaciju u inozemstvu, ali pod uvjetom da se vrate u svoju domovinu - istakao je premijer Zolj.

Dodao je kako se mora ići ukorak s modernim društvima koja stalno bilježe napretke u tehnologiji i razvoju uopće.

- Ovo je za nas historijski trenutak, jer se prvi put potpisuje Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja i nauke, kojim se na jedan sistemski način uređuje ova djelatnost i vrši pozicioniranje Univerziteta u Sarajevu kao budžetskog korisnika. To znači da Kanton Sarajevo preuzima ulogu finansiranja i ulaganja u visoko obrazovanje i nauku. Do sada to nije bilo na adekvatan način riješeno - poručio je Velagić.

Prema njegovim riječima, Vlada KS, s premijerom Zoljem na čelu, ali i s resornim ministrom Elvirom Kazazovićem, uspjela je naći najpovoljnija rješenja za svaki član ovog ugovora, kojim će se osigurati radno–pravni statusi uposlenika i napredovanja u viša zvanja i doktorante.

Na kraju je navedeno da je spomenuti ugovor rezultat dugotrajnih pregovora, ali na zadovoljstvo svih učesnika, oni su rezultirali najboljim rješenjima za sve.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovao je rektor UNSA-e Rifet Škrijelj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović te ostali ugledni članovi akademske zajednice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.