SARAJEVO

Misteriozna detonacija ostala nerazjašnjena, stručnjaci zbunjeni

Kada nema prve informacije, ostaju špekulacije – od gorskog udara, do eksplozije, preko probijanja zvučnog zida

Piše: S. KURT

1.10.2018

Nema odgovora na pitanje šta je izazvalo snažnu detonaciju koja je u subotu navečer, oko 22.30 sati, zatresla glavni grad i uznemirila Sarajlije.

Desetine građana, uglavnom s područja Centra i Starog Grada, na društvenim su mrežama objavile da nije bilo riječ o podrhtavanju tla, nego o detonaciji.

Sarajlije se, nažalost, još i danas sjećaju detonacija, pa ni ovo nije bilo mnogo drugačije nego u vrijeme 1992.–1995.

Kuća tone

- Živim na Breki. Mislila sam da kuća tone. Trajalo je nekoliko sekundi, ali sigurna sam da nije zemljotres – kazala je jedna Sarajka.

Drugi su svjedočili da su odmah pogledali u plafon te da su „lusteri bili mirni“. Vlasnici kućnih ljubimaca kažu da bi njihovi „ljubimci osjetili zemljotres, a to ovog puta nije bio slučaj“.

- Znam da ovo nije zemljotres. Živim na vrhu nebodera. Kada je i najslabiji zemljotres, sve se ljulja. Ovo je bilo nešto drugo – kazuje Sarajka koja živi u blizini stadiona Koševo.

Jedan od najpouzdanijih portala EMSC, koji blagovremeno i tačno izvještava o zemljotresima širom planete, kratko je objavio:

- Dobili smo izvještaje da se osjetio zemljotres u Sarajevu, ali nismo uspjeli locirati zemljotres. Navodno je bio u krugu od nekoliko kilometara. Vjerovatno je riječ o slabom zemljotresu, ispod grada.. – navedeno je na stranici.

No, seizmolog Ivan Brlek tvrdi da zemljotresa nije bilo.

- To je nešto drugo. Mi nismo zabilježili ništa – kazao je.

Na pitanje šta bi moglo biti drugo, Brlek je rekao:

- To ne znamo. Naš je posao u zemlji. Pitajte nekoga ko se bavi s dešavanjima na zemlji ili u zraku.

Ni u zraku ništa nije bilo, kazao nam je zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Nudžeim Rečica.

Maštovita objašnjenja

- BiH će do kraja iduće godine u potpunosti kontrolirati svoje nebo. Sada kontroliramo samo civilne, ali ne i vojne avione – kazao je.

Nije želio špekulirati o mogućem „probijanju zvučnog zida“ ili avionima NATO-a koji su eventualno bili na vježbama te noći.

Uznemireni građani, međutim, i jučer su tražili odgovor na to šta se desilo noć prije. Spekulacije su bile maštovite. Za jedne je bio u pitanju gorski udar, drugi su bili uvjereni da se desila eksplozija u „jednom od tajnih vojnih skladišta u blizini grada“, treći su duhovito komentirali da se udar čuo jer je „pala vlada“.


Policija nema informacije 

Osim informacije da su ih zvali uznemireni građani, policajci u MUP-u Kantona Sarajevo nemaju ništa dodati.

- Provjeravali smo. Nije bilo nikakve eksplozije – kazao je dežurni operativni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.