BIH

BiH zvanično istekao rok za dostavljanje dodatnih odgovora na Upitnik EK

Srna

1.10.2018

Rok od tri mjeseca koje su vlasti BiH dobile od Evropske komisije da odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji istekao je krajem septembra. 

Iz Evropske komisije ističu da odgovori vlasti BiH još nisu dostavljeni te da ih očekuju u narednom periodu.

- Odgovori BiH na Upitnik i dodatna pitanja bit će uzeti u obzir u toku priprema komisijskog mišljenja o osnovanosti aplikacije BiH za članstvo. Na osnovu ovog mišljenja i budućim preporukama, Vijeće EU će donijeti odluku o narednim koracima u EU integracionom procesu zemlje, kao i neophodnim reformama koje BiH mora provesti - rekao je portparol Evropske komisije.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila dodatna pitanja na Upitnik s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Svrha dodatnih pitanja jeste da BiH pojasni inicijalnih 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru predati predjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker).

Na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije je godinu i dva mjeseca odgovaralo 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.