REGION

Šarović: Robna razmjena sa Srbijom i Hrvatskom pet milijardi eura

Kada je riječ o digitalizaciji kao odskočnoj dasci, on smatra da cijeli Balkan zaostaje u digitalizaciji i savremenoj trgovini

Arhiv

Srna

1.10.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Beogradu da će obim robne razmjene sa Srbijom i Hrvatskom ove godine dostići pet milijardi eura, a da je u daljnjoj ekspanziji ekonomskih i trgovinskih odnosa infrastruktura najslabija karika. 

Šarović, koji učestvuje na Samitu 100 biznis-lidera, ocijenio je da je možda potrebno da zemlje regiona naprave novi iskorak u narednom periodu i da više sarađuju kada je riječ o trgovini, investicijama i infrastrukturi, koja nedostaje i koja ne može u dovoljnoj mjeri pratiti ekonomske tokove i trgovinske odnose.

Kada je riječ o digitalizaciji, odnosno takozvanoj četvrtoj industrijskoj revoluciji kao odskočnoj dasci ka globalno konkurentnom regionu, Šarović je ocijenio da cijeli region zaostaje u digitalizaciji i savremenoj trgovini.

- Pitanje digitalizacije je pitanje slobodnog prometa roba bez posrednika, takozvani free cargo je u ekspanziji, a mi zaostajemo kao region i kao BiH. To je budućnost i vjerovatno će i današnji i sutrašnji zaključci biti o tome da region treba odgovoriti i na ove izazove koji su tu pred nama - rekao je Šarović.

On se založio za nadogradnju CEFTA sporazuma u neku vrstu "CEFTA plus", koja bi obuhvatila ne samo trgovine uslugama nego i pitanja carina i prostora bez granica.

Šarović je zaključio da je veliki nedostatak za razvoj regiona to što ima malo bilateralnih projekata, dogovorenih među zemljama.

- U regionu praktično imamo samo projekte koji su inicirani od Brisela, EU, Platforme za zapadni Balkan, od nekih drugih međunarodnih faktora - kaže Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH učestvovao je na skupu u radu panela na kojem su govorili i zamjenik premijera Makedonije Kočo Agnjušev, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, potpredsjednik crnogorskog parlamenta Branimir Gvozdenović, kao i predstavnici kompanija "Gorenje", "Simens", Atlas grupa i Atlantik grupa u Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.