IZBORI 2018.

Nermin Pećanac (NBL) najoštrije osudio svaki oblik namjernog onemogućavanja izborne utrke i sprečavanja vođenja kampanje

Pozvao sve političke subjekte da javno osude nasilje ili prijetnje

Nermin Pećanac. Arhiv

Avaz.ba

1.10.2018

Povodom sve češćih napada na aktiviste političkih partija koji vode kampanju i dijele propagandni materijal, Nermin Pećanac, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, daje sljedeće saopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

- Najoštrije osuđujem svaki oblik namjernog onemogućavanja izborne utrke i sprečavanja vođenja kampanje, bez obzira o kojem se političkom subjektu radi. Ovakvo huligansko ponašanje prema političkim protivnicima, odnosno napadi na političke aktiviste i sprečavanje vršenja kampanje, nemaju ništa zajedničko s principima demokratske i fer izborne utakmice.

Pozivam sve političke subjekte koji učestvuju u kampanji za opće izbore 2018. godine da javno osude nasilje ili prijetnje, ili bilo kakve akte vandalizma ili remećenja javnog reda i mira koji su eventualno počinjeni od strane njihovih funkcionera, kandidata, članova ili simpatizera. Također, pozivam nadležne institucije, a prije svega Centralu izbornu komisiju BiH, OSCE i OHR, da povedu računa i javno se oglase o govoru mržnje koji je prisutan u kampanji, te već prisutnim najavama zloupotreba u procesu glasanja, od prijetnje otkazom ukoliko se ne glasa za vladajuće političke subjekte, preko krađe identiteta pa do glasanja davno preminulih birača.

Od svih agencija za zaštitu zakonitosti u BiH zahtijevam da ne budu samo puki promatrači te da ne glume nepristrasnost, već da se aktivno uključe u rasvjetljavanje svih prijavljenih slučajeva namjernog onemogućavanja, fizičkih napada i sprečavanja vođenja kampanje i podjele reklamnog materijala svim političkim aktivistima, bez obzira o kojem se političkom subjektu radi.

Ponovo ponavljam svoju tezu da je već sad očigledno da ovi izbori sigurno neće biti fer i pošteni, definitivno ulazimo u izborni haos, jer se sve odvija po onoj staroj devizi – Nije važno ko glasa, već ko broji glasove - ističe Pećanac u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.