IZBORI 2018.

Čović: Jednom za sva vremena šaljemo poruku da je konstitutivnost nadustavna kategorija

Avaz.ba

1.10.2018

Hrvatski član Predsjednštva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović posjetio je danas Usoru u koju, kako je kazao, posljenjih godina dolazi sve češće s ciljem pronalaska rješenja za ostanak hrvatskog naroda na ovom prostoru, ali i što bržu realizaciju svih projekata naznačenih kao prioritet u ovoj općini.

- Najvažnije da danas u našoj Usori imamo jedno pravo zajedništvo oko ključnih tema, da razumijemo interes našeg naroda, razumijemo važnost da smo jedni uz druge. Tad možemo čuda napraviti i jedino tako ćemo ostati utjecajan narod, ne dijelivši se na male stranke. Kroz zajedništvo velikog projekta u vidu Hrvatskog narodnog sabora koji smo pokrenuli zajedno s brojnim drugim strankama koje su prepoznali i širom Republike Hrvatske predstavnici svih struktura društva jer vjeruju da je i za Hrvatsku prevažno da Hrvati u BiH budu jednakopravni i kao narod svoj na svome što i njima pruža sigurnost, pogotovo uz činjenicu da nas vežu toliki kilometri evropske granice.

- Zajedništvo želimo podijeliti i s prijateljima s kojima dijelimo BiH, da razumiju konačno da jedino zajedno možemo nastaviti graditi BiH jer sve drugo je avantura i jačanje nepovjerenja od kojeg nema niko sreće. Jedno se vrijeme kalkuliralo da ćemo mi odlaziti te da će Bošnajcima dosta širok ostati ovaj prostor Federacije, a Republike Srpske Srbima, no nije tako. Onda se razumjelo da moramo promijeniti koncepciju, stvarati uljuđenu državu i uređenu u kojoj može funkcionirati i dolaziti do novih investicija razvijati se ekonomija i otvarati nova radna mjesta bez kojih nije moguć ostanak ili opstanak - naglasio je Čović.

Istaknuo je da će izlazak na izbore omogućiti Hrvatima u BiH da odlučuju sami o svojoj sudbini.

- Izlazak na izbore omogućit će nam da ostanemo svoji na svome, politički narod koji sam odlučuje o svojoj sudbini a onda ćemo imati mogućnost voditi drugačiju fiskalnu politiku i poticati naše projekte i razvoj. Jer izostanak deficita u budžetima općina i kantona gdje su Hrvati većina, znak je da se može a može se i još bolje od ovoga sada samo moramo još bolje zbiti redove. Ne smijemo se umoriti - rekao je Čović i nastavio:

- Najvažnije je u ovom trenutku da svi Hrvati izađu na izbore i glasaju za onoga za koga vjeruju da treba glasati. Nema vrednije i važnije stvari, to je svojevrsno prebrojavanje za one koji su vjerovali da mogu u ime nas birati i ovaj put, da jednom za sva vremena pošaljemo poruku. Hrvati su konstitutivan narod, a konstitutivnost je nadustavna kategorija u BiH, a nikako volja brojnijeg naroda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.