IZBORI 2018. Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Čović uvjerljivo vodi kod Hrvata, smanjio se broj neodlučnih za izlazak na izbore

Istraživanje je provedeno na teritoriju Federacije BiH na području osam kantona

Večernji.ba
02.10.2018 15:32

Čović: Velika podrška

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru proveo je u razdoblju od 25. do 28. septembra istraživanje javnog mišljenja Hrvata u BiH povodom predstojećih općih izbora na uzorku od 1.250 ispitanika (osobe starije od 18 godina). 

Istraživanje je provedeno na teritoriju Federacije BiH na području osam kantona (Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog, Livanjskog, Zeničko-dobojskog, Posavskog, Tuzlanskog i Sarajevskog) preko telefonskog ispitivanja. 

U strukturi ispitanika bilo je 53 posto muškaraca i 47 posto žena. Koalicija predvođena HDZ-om BiH (HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP A. Starčević, HDU BiH, HSS S. Radić) ima povjerenje više od dvije trećine hrvatskih birača te ima 67,7 posto podrške. 

Podrške kandidatima 

Slijedi koalicija predvođena HDZ-om 1990. (HDZ 1990., HSP BiH, HNL) s 9,6 posto podrške, dok druge stranke ne prelaze izborni prag od tri posto. Najbliži tome je HRS s 2,6. Broj neodlučnih se smanjio na 15,7 posto. 

Prema istraživanju Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjerljivo vodi Dragan Čović, aktuelni član Predsjedništva BiH, koji ima povjerenje čak 75,1 posto birača hrvatske nacionalnosti. Diana Zelenika ima podršku od 6,9 posto, dok ostala tri kandidata imaju vrlo nisku podršku i zanemariv broj glasova hrvatskih birača. 

S obzirom na to da posljednja istraživanja pokazuju kako kandidat Željko Komšić (DF) može računati na priličan broj glasova među bošnjačkim biračima, sasvim sigurno će biti zanimljivo vidjeti ukupni izborni rezultat tog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, navodi se u istraživanju CPIFF-a.

Na grafu ispod prikkazani su ukupni rezultati istraživanja prikazani bez 15,7 posto neodlučnih, (tj. bez onih koji su izjavili da još ne znaju za koga će glasati)

Oglasi

NA VRH