BIH

SIPA vrši pretrese na pet lokacija zbog nelegalnog prometa duhana

U toku je privremeno oduzimanje dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku

Arhiv

Avaz.ba

2.10.2018

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona, danas su, postupajući prema naredbi Suda BiH, započeli vršenje pretresa na pet lokacija.

U toku pretresa pronađeni su jedna mašina za rezanje duhana, oko 70 kilograma rezanog duhana, gotovo 1.000 kilograma fabrički obrađenog duhana (stripsa), oko 2.000 kutija cigareta bez akciznih markica, veća suma novca za koju postoje osnovi sumnje da je pribavljena izvršenjem krivičnog djela, kao i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. 

Također, kod četiri pravna lica na području Orašja, Obudovca, Bijeljine i Gradačca, prema naredbi Tužilaštva BiH, u toku je privremeno oduzimanje dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Naredbama Suda obuhvaćene su četiri osobe s područja Tuzle, Lukavca i Viteza,koje će biti uhapšene. Akcija se provodi u cilju dokazivanja postojanja elemenata krivičnog djela organizirani kriminal, iz člana 250. u vezi s krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz SIPA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.