BIH

OO RVI Vitez: Stiče se dojam da se efekt presude treba iskoristiti u političke svrhe

Podržavamo da se sankcionira svaki zločin, ali ne po cijenu da se izjednačavaju zločini udruženog zločinačkog poduhvata, napominju iz Udruženja

Arhiv

Avaz.ba

3.10.2018

Sud BiH je osudio četvoricu pripadnika Armije RBiH na kaznu zatvora u trajanju od 27 godina zbog zločina nad zarobljenicima u Vitezu. Povodom te presude saopćenjem su se oglasili članovi udruženja RVI Vitez, kojie prenosimo u cijelosti.

Mi, udruženja proistekla iz rata 1992.-1995. godine, pripadnici ARBiH zatečeni smo i iznenađeni povodom izricanja prvostepene presude bivšim pripadnicima ARBiH, na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 27 godina.

Prije svega, iznenađuje opredjeljenje Suda u pogledu vremena izricanja presude, pa se stiče dojam da se efekti presude trebaju iskoristiti u političke svrhe.

Vječno opredijeljeni za istinu, bez sumnje da će ista u konačnici pobijediti i svjesni vremena u kojem se nalazimo, ovim putem želimo iskazati svoje neslaganje s nakanama određenih sila da se izjednači časna borba ARBiH za odbranu države s nečasnim radnjama udruženog zločinačkog poduhvata.

Podržavamo da se sankcionira svaki zločin, ali ne po cijenu da se izjednačavaju zločini udruženog zločinačkog poduhvata, koji su činili pripadnici HVO-a, koji su u jednom danu ubili 116 civila, sa časnom borbom ARBiH, kako je Sud utvrdio, zbog nehumanog postupanja sa zarobljenim pripadnicima HVO-a.

Da je nepravično izjednačiti udruženi zločinački poduhvat sa časnom borbom ARBiH svjedoči i činjenica da su ljudi, koji su prvostepenom presudom osuđeni na 27 godina, pripadnici ARBiH i dan-danas živi, zdravi i privređuju svojim porodicama.

Napominjemo javnost, usporedbe radi, da bi mala beba od tri mjeseca Šuhreta Ahmić danas studirala ili bi zarađivala svojoj porodici, ali je kao nedužna beba zapaljena u rerni šporeta.

Čvrsto vjerujemo u nevinost naših časnih boraca i očekujemo da će Sud u drugostepenom postupku uvažiti argumente odbrane i donijeti oslobađajuću presudu za naše saborce, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.