IZBORI 2018.

Popović: Vjerujem da će biti pokušaja izborne krađe, ali posmatrači će imati veće ovlasti

Od dana zaključivanja biračkog spiska do danas preminulo 39 stanovnika, prema podacima GIK-a

Al.B.

Al.B.

3.10.2018

Gradska izborna komisija (GIK) u Goraždu primila je pošiljku izbornog materijala koji će u subotu biti dostavljen na biračka mjesta. Članovi Komisije trenutno kontroliraju birački spisak, jer od 24. avgusta, dana zaključivanja spiska, do danas je preminulo 39 stanovnika Goražda. Njihova imena bit će posebno označena, kako ne bi došlo do zloupotreba.  

Zanimljivo je da u Goraždu, prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, živi 20.897 stanovnika, a da pravo glasa ima 21.046 građana? 

Džemail Popović, predsjednik GIK-a, iznio je svoje mišljenje o toj nelogičnosti.

- I mene je to interesiralo i nije mi bilo jasno. Međutim, CIK nama dostavlja birački spisak u kojem su sva lica koja su, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, imala prebivalište na teritoriji općine Goražde. Oni ne mogu nikoga skinuti dok neko ne prijavi smrt, promjenu državljanstva, prebivališta i slično - i dodaje da među tim licima možda ima umrlih, možda su u Americi, davno su istekle njihove lične karte, ali se ne mogu skinuti bez zvaničnog dokumenta. 

Goraždani će glasati na 32 biračka mjesta, jedno će biti otvoreno za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a radit će i dva mobilna tima koja će pružati usluge osobama s poteškoćama. Izborna kampanja nije ni okončana, a već stižu najave o mogućim izbornim krađama. 

- Ima tih sumnji, a i ja vjerujem da će biti tih pokušaja. Upozoravali smo biračke odbore, imat ćemo još sastanaka, a imat ćemo i veliki broj posmatrača. Imamo prijavljenih oko 650 posmatrača samo iz političkih partija. Izbore u Goraždu pratit će i 27 međunarodnih, te posmatrači iz nevladinog sektora. Mislim da ćemo imati oko 700 posmatrača. Njima su ove godine date veće ovlasti da mogu, ne ometati izborni proces i rad biračkog odbora, ali im mogu biti "za vratom" – kaže Popović.


Al.B.

Posmatrači će pratiti kompletan proces, od otvaranja biračkih mjesta, evidentiranja birača i samog glasanja do zatvaranja mjesta, brojanja glasova i predaje izbornog materijala. GIK ima pravo da, u slučaju opravdanih sumnji, uz saglasnost Centralne izborne komisije, traži ponavljanje brojanja sa određenog biračkog mjesta, pa čak i da imenuje drugi birački odbor koji će to uraditi. Za eventualne zloupotrebe, koje se prema riječima Popovića naknadno lako uoče, predviđene su kazne, kao i krivična odgovornost članova biračkih odbora. Tokom prošlih općih izbora u BiH je evidentiran neobjašnjivo veliki broj nevažećih listića.

- Pogotovo se to odnosi, a i ove godine čujem da se tako priprema, na veće nivoe vlasti – federalni i državni, pa čak i za kantonalni. Svi članovi biračkih odbora, koje predlažu stranke, su vjerovatno instruirani od političkih subjekata kako i šta da rade. Oni bi trebali raditi po propisima. Ima dosta načina, ispod nokta nešto stave, lako je napraviti nevažeći listić. Crticu stavi i on je nevažeći. To jedino mogu članovi i predsjednici biračkih odbora spriječiti. Ove godine, kad se zatvore birališta, plave olovke moraju biti uklonjene i sve se radi crvenom olovkom, a brojanje vrše samo članovi i predsjednici biračkih odbora u prisustvu posmatrača – dodaje Džemail Popović.

Posebno upozorenje dato je članovima mobilnih timova, jer prazan listić potreban za pokretanje "bugarskog voza", najčešće je dolazi od birača koji glasa kod kuće, a čiji spisak dobijaju i politički subjekti. Ovoga puta oni će popunjene listiće u zaštitnu, personaliziranu kovertu morati vratiti u prisustvu članova mobilnog tima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.