MOSTAR

SIPA domaćin Regionalne konferencije šefova finansijsko-obavještajnih jedinica

Organizator Regionalne konferencijae je SIPA ,u saradnji i pod pokroviteljstvom Kancelarije ujedinjenih naroda za droge i kriminal

SIPA

Avaz.ba

3.10.2018

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić otvorio je danas hotelu "Mepas" u Mostaru dvodnevnu Regionalnu konferenciju šefova finansijsko-obavještajnih jedinica kojoj prisustvuju predstavnici finansijsko-obavještajnih jedinica iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Albanije.

Organizator Regionalne konferencije je SIPA, u saradnji i pod pokroviteljstvom Kancelarije ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC).

Na konferenciji će se govoriti o 5. direktivi Evropske Unije o sprečavanju upotrebe finansijskog sistema u svrhe pranja novca i finansiranja terorizma, kao i iskustvima država iz regiona u kojima je izvršen Peti krug evaluacije MONEYVAL-a.

Također, bit će riječi i o zloupotrebi virtuelnih valuta, globalnoj sigurnosnoj prijetnji kakvu danas predstavlja terorizam i finansiranje terorističkih aktivnosti te eventualnoj povezanosti povećanog priliva migranata u BiH s počinjenjem krivičnog djela pranje novca, odnosno finansiranje terorističkih aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.