SKANDALOZNO

Novalić svim penzionerima poslao pismo, oni se sad plaše još teže - izborne zloupotrebe svojih podataka

Umirovljenici su ogorčeni i uznemireni postupkom premijera. Prvo zbog pitanja otkud njemu njihove adrese, a potom i zašto im se pokušava dodvoriti uoči izbora i navesti za koga će glasati

Novalić: Novi skandal u režiji premijera FBiH. ARHIV

S.DEGIRMENDŽIĆ

3.10.2018

Fadil Novalić, federalni premijer, zloupotrijebio je lične podatke na hiljade penzionera u FBiH kako bi nekoliko dana uoči općih izbora promovirao sebe i SDA, čiji je član.

Potvrdio je ovo „Avazu“ veliki broj penzionera, čiji su pozivi „usijali“ naše redakcijske telefone, a mnogi su i lično došli u prostorije „Avaza“ s pismom koje im je na kućne adrese stiglo od Novalića.

Penzioneri su ogorčeni i uznemireni Novalićevim postupkom. Prvo zbog činjenice otkud premijeru njihove adrese, a potom i zašto im se pokušava dodvoriti uoči izbora i navesti za koga će glasati.



Novalićevo pismo upućeno svim penzionerima. AVAZ

Uz to, mnogi od penzionera, čije ćemo izjave objaviti u sutrašnjem printanom izdanju „Dnevnog avaza“, strahuju da bi njihovi podaci mogli biti zloupotrijebljeni i na predstojećim izborima, pa se listom pitaju hoće li neko u njihovo ime glasati?

Među njima su i Ibrahim i Emina Porobić iz Sarajeva. Ibrahim Porobić, ljekar specijalista u penziji, nije mogao sakriti uznemirenost tokom razgovora s našom novinarkom o tome kako je doživio to što mu je Novalić pisao.

Burne su i reakcije drugih penzionera koji traže od nadležnih institucija da ih zaštite od Novalića.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, potvrdio je danas za „Avaz“ da je Agencija pokrenula postupak tokom kojeg će utvrditi sve činjenice, zbog čega je Novalić tražio od Federalnog zavoda PIO/MIO lične podatke penzionera, o čemu je „Avaz“ već pisao.

- Prema ovome što sad imamo, upitno je otkud premijeru adresa stanovanja nekog penzionera. To jeste protuzakonito, a građani imaju pravo da podnesu prigovore pa da i za konkretne slučajeve upitamo premijera Novalića otkud mu ti podaci. Svi građani koji su dobili pismo na kućnu adresu mogu uputiti prigovor, a Agencija je već uputila zahtjev Zavodu za PIO/MIO FBiH da nam odgovore na pitanje jesu li dostavili Novaliću podatke o penzionerima i po kojem osnovu - poručio je Kovačević.

U međuvremenu, bez odgovora je ostalo i pitanje koliko je Novalić novca zagrabio iz budžeta da bi na hiljade adresa poslao penzionerima pismo u kojem je sve ono što su uradili ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB), ali i ostatak Vlade, te Parlament FBiH pokušao pripisati sebi i svojoj stranci.

No, penzioneri koji su nam se javili poručili su Novaliću i SDA da "ih ugnjetavaju već 25 godina i da je vrijeme da tome dođe kraj".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.