REAKCIJE

Sarajka Vesna Zirojević očitala Novaliću lekciju

Nije te stid reći da je, zahvaljujući vama, povećana penzija koju smo krvavo zaradili

Facebook

Semira DEGIRMENDŽIĆ

3.10.2018

Penzionerka Vesna Zirojević iz Sarajeva, nakon što je dobila pismo od Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, odgovorila je na svom Facebook profilu federalnom premijeru. Prenosimo jedan dio njene reakcije. 

- Direktno se obraćam premijeru Fadilu Novaliću. Kao prvo, nisam znala da smo se upoznali lično pa da meni i mom suprugu šaljete pisma u kovertama naslovljena na naša imena i na obrascu koji služi u službene svrhe. E pa, Novaliću, da li na ovaj način želite da uplašite penzionere pa da glasamo za vas, možda kod budala prođe, kod pametnih neće. Kao prvo, kojim pravom i po kojem zakonu tražiš naša imena i prezimena kada uporno govorite da je identitet jedne osobe zaštićen i da se ne smije nikome davati, a kada su borci tražili da se dostavi registar boraca, e to, po zakonu, ne smije niko dati. Kao prvo, tužit ću te. Žao mi je što uvlačiš 10 posto poštenih u vašoj stranci i sigurno ste im zaprijetili otkazima. Nije te stid reći da je, zahvaljujući vama, povećana penzija koju smo krvavo zaradili, e, jadu jadni, povećao si nam za 16 KM, a nas je najviše, a koliko su dobili vaši uhljebi - navela je Zirojević na svom profilu. 

Ogorčena Zirojević je navela još nekoliko činjenica vezanih za Novalića.

- Imali bi mi veće penzije da nas niste opljačkali i uništili fabrike i sve što ste mogli uništiti, kupujete kola, žderete, putujete uživate, trošite na sponzoruše... i to sve od budžetskih para i s naših leđa. Nedavno si izjavio da se može živjeti od 400 KM. Hajde da se mijenjamo, pola godine tebi moja penzija, a meni tvoja plata, naknade i sve što dobivaš pa da se riješim dugova, kredita, režija i da ne nabrajam. Koliko nas je ovo koštalo što si poslao pisma za preko 412.000 penzionera. Neka je minimalno 0,50 KM, to je 206.000 KM koje si uzeo ti i tvoja stranka od nas, za taj novac mogla su se spasiti bar dva mlada života koja boluju od teških bolesti ili da ste usmjerili u Roditeljsku kuću za djecu i bebe koje se bore za život, i, molim te, zaobiđi mene i moju porodicu jer ti ja sigurno neću ostati dužna, voljela bih te sresti da ti sve ovo i u lice kažem. Ja se istine ne bojim i ne prijetite više ni ti, ni tvoja stranka, niti bilo koja nacionalna stranka - navela je, između ostalog, Zirojević.

Podsjećamo Novalić je od Federalnog zavoda PIO / MIO tražio lične podatke za oko 412.000 penzionera. Budući da o tome nije izvijestio Vladu FBiH, te da su podaci zatraženi nekoliko dana pred izbore, sumnja se u namjeru pljačke glasova na izborima. On je iskoristio ove podatke i poslao pisma na adrese određenom broja penzionera. 

Kako smo već pisali veliki broj penzionera, čiji su pozivi "usijali" naše redakcijske telefone, su ogorčeni i uznemireni ovim postupkom. Pismo nije dočekano sa simpatijama od strane penzionera, zbog pokušaja izborne manipulacije. To dokazuju brojne reakcije svih građana, kako penzionera, tako i njihovih najmilijih.  

Novalić u pismu tvrdi da je prethodno povećao penzije, te najavio nova povećanja. Ovo se može protumačiti kao dodvoravanje penzionerima uoči izbora i njihovo navođenje za davanje glasa  na predstojećim izborima stranci kojoj pripada Fadil Novalić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.