STAVOVI

Rustemović: Zbog vlasti je moguća blokada kontrole medikamenata u BiH!?

Čekamo Odluku o minimumu procesa rada i onda ćemo sigurno u štrajk

Piše: A. NUHANOVIĆ

4.10.2018

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine na izdisaju je, a glavni krivac za to je Vijeće ministara BiH, odnosno predsjedavajući Denis Zvizdić (SDA), tvrdi Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije.

On ističe kako nadležni što prije moraju dati dozvolu da se prime novi ljudi i povećaju plaće. Uposleni će u suprotnom, kaže, stupiti u štrajk, a lijekove neće imato ko kontrolirati. Upozorava da posljedice takve odluke, ukoliko na nju budu primorani zbog nemara Zvizdića i vlasti, mogu biti velike i pogubne za građane BiH.

Pusta obećanja

- Odgovornost za naše stanje, koje je veoma loše, je na Vijeću ministara BiH, odnosno na Zvizdiću, a dio odgovornosti snosi i Ministarstvo civilinih poslova. Sve je to dovelo do toga da imamo sektore u nestajanju. Vijeće ministara BiH sjeti nas se samo kad treba uraditi neki prioritet citostatika. Upravo zbog takvog odnosa, mi smo što, bi se reklo, dotjerali cara do duvara. Čekamo odluku o minimumu procesa rada i onda ćemo sigurno u štrajk. Odluku bismo, koliko znam, trebali dobiti brzo, jer je, navodno, upućena Vijeću ministara BiH – kaže Rustemović te dodaje da će, kada dođe do “hladnog štrajka”, stati kontrola lijekova!

Navodi da je, pored Zvizdića, koji nikad nije odgovorio na njihove apele i pisanja, velika odgovornost i na ministru civilnih poslova Adilu Osmanoviću (SDA), koji je u januaru ove godine posjetio Kontrolni laboratorij Agencije, i to na zahtjev Sindikata. Tada je, kaže, obećao riješiti problem rukovodstva ove bh. institucije. No, još se ništa nije desilo, sve je ostalo na obećanju.

- U zvaničnoj posjeti ministar Osmanović obećao nam je tada da će se urgentno primiti devet farmaceuta. Do danas nisu primljeni ti ljudi, ali da su primljeni, odgovorno tvrdim da bi oni samo sebi priskrbili određene spcijalizacije, dobro se obučili i tražili bi selamet u nekim institucijama gdje je bolja plaća – smatra Rustemović.

Kako tvrdi, plaće uposlenika Agencije s diplomom visoke stručne spreme iznose 1.200 KM, dok analitičari sa svim certifikatima za rad u laboratoriju primaju plaće manje od 1.000 KM. Rustemović naglašava kako se plaši da će doći do novih praznina unutar ove bh. institucije ukoliko se ne popravi materijalni status uposlenika.

Neizdrživo stanje

On je podsjetio da je Kontrolni labaratorij Agencije 2009. godine, kad je počela s radom, brojao 52 zaposlenih, a sada ih ima 41.

- Dva farmaceuta su se odgojila u ovoj agenciji, otišli su u inozemstvo. Prvi bih ja, kao predsjednik Sindikata, odmah otišao. Ovo je neizdrživo, iako 35 godina radim u javnom zdravstvu. Odgovorno tvrdim da smo mi sada najneplaćeniji na teritoriji BiH. Imamo čak situaciju da deset godina Pravilnik o sistematizaciji nije mijenjan, Pravilnik o plaćama nikada, čak smo dva puta kažnjavani snižavanjem platne osnove. Tretiraju nas kao birokratsku agenciju. Vijeće ministara BiH nama je samo dalo novo rukovodstvo iako smo i tu imali zastoj šest godina. Nama trebaju promjene na političkom nivou – navodi Rustemović.

 Punimo budžet 

Agencija radi na tržištu i donesi skoro deset i po miliona dohotka. Od tih sredstava, mi povučemo samo pet miliona za materijalne troškove i plaće, navodi Rustemović.

- Imamo izbornu kampanju. Političarima su puna usta kako će raditi na poboljšavanju javne uprave, kako su u službi zdravlja građana. Evo im šanse da pokažu svoju odgovornost upravo na ovoj agenciji – kaže Rustemović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.