POSJETE

Plenković u Mostaru pružio podršku Draganu Čoviću i HDZ-u BiH

FENA

Piše: M.Sm.

4.10.2018

Hrvatski premijer Andrej Plenković večeras je u, svojstvu predsjednika HDZ-a Hrvatske, doputovao u Mostar, kako bi, rekao je, lideru HDZ-a BiH i predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću dao poruku političke podrške, prijateljstva, saradnje i želje da na ovim izborima ostvare sjajan pobjednički rezultat. 

- Posebno nam je bitno da kroz ove izbore hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali jednakopravan i konstitutivan, iskoristi svoje biračko pravo da na tim izborima učestvuje u što većem broju i siguran sam da će na taj način doprinijeti onome što je kod tih izbora važno, a to je legitimitet svih izabranih predstavnika. I, stoga, očekujemo veliki uspjeh i odziv birača na izbore –izjavio je Plenković nakon sastanka dvije stranačke delegacije.

Istaknuo je da mu je posebno drago to što je HDZ BiH jedna od ključnih političkih stranaka koja zagovara evropski put BiH i evropske standarde.

- Na tom putu će HDZ davati veliku podršku stranačkim naporima, ali i svim institucijama BiH, koja je naša susjedna, prijateljska zemlja i s kojom zajednički želimo raditi na unapređenju standarda života svih naših sugrađana. Naša poruka prema svim narodima u BiH je poruka poštovanja i prijateljstva prema cijeloj BiH i svim njenim institucijama – kazao je Plenković.

Iznio je, također, da je „s pažnjom pročitao intervju gospodina Kavazovića“ te izrazio mišljenje o tome da je njegova poruka veoma mudra i ispravna.

- Stoga, vjerujem da će svi na ovim izborima glasati sukladno onome što im omogućuje postojeći izborni sistem i da će taj princip dejtonsko- pariskog ustava, možemo slobodno reći, BiH i načela konstitutivnosti biti reflektiran i u samom procesu glasanja. To je dobro za funkcionalnost i koheziju svih institucija u BiH i za njeno, možemo slobodno reći, pravedno funckioniranje - rekao je Plenković.

Čović je, pak, rekao da je Plenkovića, uz zahvalu što je odvojio vrijeme za dolazak u Mostar, informirao o toku dosadašnje predizborne kampanje.

Naglasio je da su u HDZ-u BiH i HNS-u radili kampanju na način da „imamo vrlo jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda i naše domovine BiH“.

- Atmosfera je veoma zadovoljavajuća i takva da možemo ostvariti svoje projekcije, koje smo prije imali, uz sve nedostake izbornog zakonodavstva i nedovršenosti odluka Ustavnog suda. Vjerujem da ćemo 8. oktobra, kad svi prepoznaju rezultate izbora, imati legitimno predstavljanje kako kod Hrvata tako i kod Bošnjaka i Srba - naveo je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.