BJEGUNAC

Pravosnažno osuđeni hrvatski poduzetnik Drago Tadić pobjegao u BiH

On je 2013. godine dobio kaznu od dvije godine zatvora

Arhiv

Fena

4.10.2018

Osječki poduzetnik Drago Tadić, koji je pravosnažno osuđen za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se izmijenila prvostepena osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine, napustio je Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu, te je zatražio prebacivanje svog predmeta u nadležnost pravosuđa BiH, doznaje se u četvrtak na osječkom Županijskom sudu. 

Tadić se 26. septembra trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, temeljem pravosnažne presude Vrhovnog suda RH, ali to nije učinio, već je 20. septembra podnio novi zahtjev za odgodom izdržavanja kazne radi nastavka liječenja dijagnosticirane bolesti i priložio liječničku dokumentaciju.

Sud je taj zahtjev za odgodom odbio 25. septembra, a kako se Tadić nije javio na izdržavanje kazne, o čemu je Sud obaviješten 27. septembra, policiji je 28. septembra izdan nalog da ga se sprovede na izdržavanje kazne u Zagreb. Međutim, osuđenik je 2. oktobra preko advokata podnio žalbu na rješenje o odbijanju odgode izvršenja kazne u kojoj je, između ostalog, naveo da se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Uz žalbu, Tadić je dostavio obavijest o tome da je putem Ministarstva pravosuđa RH zatražio prijenos izvršavanja predmetne kazne zatvora u BiH te je i priložio navedenu molbu za prijenos kazne u kojoj navodi da se nalazi u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad, gdje ima i prebivalište, te da je i državljanin BiH, rekao je glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac.

Za Tadićem će se raspisati tjeralica, koja će vrijediti sve dok nadležno tijelo u BiH ne odluči da okrivljenik može izdržavati kaznu u toj zemlji, ističu na Sudu.

Tadić je 2013. godine nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, a uz njega za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda sudilo se bivšem saborskom zastupniku Ivanu Drmiću, bivšoj glavnoj urednici "Glasa Slavonije" Sanji Marketić, poduzetniku Srećku Jurišiću te Tadićevoj supruzi Božici Tadić-Ćavar, koji su se nagodili s Uskokom te dobili uvjetne kazne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.