VAŠINGTON

Novi američki ambasador u BiH podržao taktiku sankcioniranja političara

Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD će ostati čvrsto odlučne da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Nelson: Odlučna borba protiv korupcije

S. N.

5.10.2018

Kada lokalne institucije zakažu i ne djeluju, kada su ugroženi mir i stabilnost, ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor, poručio je kandidat predsjednika Donalda Trampa (Trump) za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Džordž Nelson (Eric George).

Tokom istupa pred Komitetom za vanjske odnose Senata SAD, on je istakao i da je BiH „jedna od najkorumpiranijih država u Evropi“ i najavio snažnu borbu protiv te pošasti.

Intervencija SAD

- SAD su sigurnije i prosperitetnije kada je Evropa takva. U situaciji kada je 100.000 Bosanaca umrlo, a dva miliona moralo napustiti svoje domove u ratu od 1992. do 1995. godine, mi smo vojno i diplomatski intervenirali i okončali rat. Kao garant Dejtonskog sporazuma, opredijeljeni smo prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH – rekao je Nelson.

On je istakao da je najsigurniji put za prosperitet BiH njeno uključenje u porodicu euroatlantskih država.

Posebno je naglasio i da previše bh. političara svoje lične interese stavlja ispred građana te najavio nekoliko svojih prioriteta.

Na prvo mjesto stavio je rad na poboljšanju ekonomske situacije i borbu protiv korupcije. Naglasio je i da se moraju smanjiti porezi koje poslodavci plaćaju prilikom isplate plaća radnicima te pojednostaviti procedure za otvaranje firmi.

- Ako me potvrdite, snažno ću se zalagati za provedbu standarda koji će osigurati da BiH bude atraktivna destinacija za američke izvoznike i investitore – istakao je.

Nelson je najavio i borbu protiv negativnih utjecaja nekih država u regionu, suzbijanje nasilnog ekstremizma i jačanje profesionalnog rada agencija za provođenje zakona.

- SAD podržavaju napredak BiH na putu prema članstvu u NATO-u – istakao je on.

Pravda za sve

U svom je izlaganju istakao i da će se boriti da odgovorni za ratne zločine budu kažnjeni i da svi građani BiH imaju isti status u svom traganju za pravdom.

- Rado ću sarađivati sa svim liderima u BiH koji dijele naše vrijednosti, spremni su se boriti protiv korupcije i provoditi reforme – zaključio je on.

Očekuje se da bi Senat danas ili početkom naredne sedmice mogao glasati o nominaciji Nelsona za novog ambasadora SAD u BiH.

Entiteti se neće otcijepiti

Razgovori Srbije i Kosova nemaju niti mogu imati nikakve veze sa BiH, smatra Nelson.

Odgovarajući na jedno od pitanja senatora, on je istakao da dijalog Beograda i Prištine „nema nikakve posljedice po BiH“.

- Njeni sastavni dijelovi, uključujući entitete, nemaju pravo na otcjepljenje. Taj stav je neupitan. Mi ćemo nastaviti raditi s partnerima da BiH ide naprijed i bude dio EU. To je budućnost BiH – odgovorio je kandidat za američkog ambasadora u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.