OTKAZAO POSJETU

Vučić pisao Dodiku: Srbija je tokom kampanje bila izložena napadima iz BiH

U BiH u izbornu kampanju stigao je i hrvatski premijer Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH

Vučić i Dodik

B92

5.10.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

On je naveo da mu je iskreno žao što neće moći učestvovati u "važnoj i veličanstvenoj" ceremoniji otvaranja bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu niti u prilici da s njim razgovara o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu.

- U potpunosti razumijem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali i to, poštovani predsjedniče, govori o Vašoj odgovornosti i brizi za cjelinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini nisu nikakva novost - napisao je Vučić, prenijela je služba za informiranje predsjednika Srbije.

Vučić ocjenjuje da je novost da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku djela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa.

- Svejedno, zahvalan sam Vam na razumijevanju, a posebno sam zahvalan našem narodu u RS, koji voli Srbiju, i obećavam Vam da će pomoć i razvojna podrška Srbije RS biti samo veća i snažnija - napisao je Vučić.

On je ukazao na to da je Bosnu i Hercegovinu posjetio premijer Hrvatske Andrej Plenković uoči općih izbora zakazanih za 7. oktobar.

- Uostalom, poštovani predsjedniče, u Bosnu i Hercegovinu u izbornu kampanju stigao je i hrvatski premijer Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine - naveo je Vučić i dodao: ''I Vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi, Srbi."  

- Upravo zato, saradnja Srbije i RS, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti mora biti sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani niti to smijemo da im dozvolimo - piše predsjednik Srbije.  

Vučić je čestitao "narodu Istočnog Sarajeva otvaranje divne bolnice, u vjeri i nadi da ću uskoro moći da se obrati narodu sarajevsko-romanijskog kraja i zahvali za svu ljubav koju gaje prema Srbiji".

- Na kraju, poštovani predsjedniče, želim RS i Bosni i Hercegovini mirne, demokratske i uspješne izbore - zaključio je Vučić u pismu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je posjetu Istočnom Sarajevu koja je bila zakazana za danas, na molbu i zahtjev Milorada Dodika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.