IZBORI 2018.

Koalicija "Pod lupom": Nedozvoljeni pritisci na birače, uvjetovanje otkazima, zloupotrebe položaja...

Zloupotreba službenih automobila u svrhu izborne kampanje zabilježena je u 153 slučaja, gdje prednjače Dodik, Cvijanović, Ivanić i Izetbegović

S pres-konferencije

Piše: F. MUSTAFIĆ

5.10.2018

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" zabilježili su stotine slučajeva izbornih nepravilnosti kao što su nedozvoljeni pritisci na birače, kupovina glasova, uvjetovanje otkazima, zloupotreba položaja i javnih resursa, neažurirani birački spiskovi...

Kazano je ovo danas na konferenciji za novinare Koalicije "Pod lupom".

Također, istaknuto je da najviše zabrinjava masovna pojava zloupotrebe ličnih podataka građana u svrhu prijava za glasanje putem pošte.

Zloupotreba službenih automobila u svrhu izborne kampanje zabilježena je u 153 slučaja, gdje prednjače Milorad Dodik (SNSD), Željka Cvijanović (SNSD), Mladen Ivanić (SDS) i Bakir Izetbegović (SDA).

Od 52 zabilježena slučaja zloupotrebe javnih budžeta najviše se odnose na SNSD, HDZ, SDA, DNS, PDA, SDS, A-SDA, Našu stranku i SP.

Tokom stranačke tribine u Gacku lider SNSD-a Milorad Dodik zaprijetio je da će dobiti otkaz svi koji budu glasali za kandidate Saveza za pobjedu. Također, Vlada RS je tokom izborne kampanje osigurala podjelu jednokratne novčane pomoći penzionerima.

Članovi Koalicije "Pod lupom" na kraju su pozvali građane naše zemlje da izađu na izbore i na taj način spriječe izbornu krađu i onemoguće da vladajuće stranke iskoriste položaj i moć i na kraju utječu na konačne rezultate izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.