AKCIJA Nakon što je premijer iskoristio podatke penzionera u FBiH

"Istinomjer": SBB ispunio obećanje i podnio krivičnu prijavu protiv Fadila Novalića

Krivičnu prijavu smo podnijeli Tužilaštvu KS, kao i inicijativu CIK-u za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv Fadila Novalića i njegove stranke, kaže Arnaut

Istinomjer.ba
05.10.2018 13:50

Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić iskoristio podatke penzionera u FBiH i početkom ovog mjeseca im uputio pismo u kojem im je poručio da “ostanu partneri s onima koji sistemski, hrabro i odlučno rješavaju probleme”, iz SBB-a su najavili kako će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

- U vezi sa zahtjevom premijera Federacije Fadila Novalića upućenog Federalnom zavodu PIO/MIO kojim je Novalić tražio lične podatke za više od 400 hiljada penzionera, Savez za bolju budućnost BiH (SBB) obavještava javnost da će protiv Novalića već sutra podnijeti krivičnu prijavu, a protiv njega i njegove stranke i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) - saopćili su iz SBB-a 2. oktobra.

''Istinomjer'' je kontaktirao Centralu SBB-a i dobio odgovor da su navedene prijave i poslane.

- Krivičnu prijavu smo podnijeli Tužilaštvu KS, kao i inicijativu CIK-u za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv Fadila Novalića i njegove stranke - kazao je Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i kandidat ove stranke za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi SBB-a Tužilaštvu KS, a koja je u posjedu ''Istinomjera'', ova stranka je Novalića i druga povezana nepoznata lica prijavila na osnovu člana 229. i člana 230. Zakona o krivičnom postupku FBiH zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

- Naime, Fadil Novalić je u svojstvu premijera FBiH, na zvaničnom memorandumu premijera FBiH, dana 28. 9. 2018. godine uputio zahtjev direktoru Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijadu Krnjiću, kojim je tražio podatke ''o korisnicima prava iz penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja'', konkretno ''ime i prezime, kao i adresu prebivališta korisnika prava''. Novalić je tražio da se podaci dostave u ''što kraćem roku'' te ''za svaki kanton pojedinačno'' - piše u krivičnoj prijavi SBB-a protiv Fadila Novalića.

S druge strane, SBB je CIK-u podnio inicijativu za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv Fadila Novalića zbog kršenja člana 7.3 odnosno tačke 4. Izbornog zakona BiH, koji glasi:

Član 7.3

(1) Kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama te zaposlenima ili na drugi način angažiranim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno:

4) obećavati novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

S obzirom na to da je SBB uputio krivičnu prijavu Tužilaštvu i inicijativu CIK-u za pokretanje postupka protiv Fadila Novalića, ''Istinomjer'' će obećanje iz ove stranke ocijeniti kao ispunjeno.

NA VRH