PROCESI

Sud BiH potvrdio novu optužnicu protiv tužioca Mihajlovića

Tereti se za nesavjestan rad u službi u aferi u kojoj je iz sefa Tužilaštva BiH nestalo 220.639 KM

M. AŠČIĆ

6.10.2018

Sud BiH potvrdio je prije nekoliko dana novu optužnicu protiv suspendiranog i teško kompromitiranog državnog tužioca Bože Mihajlovića za nesavjestan rad u službi u aferi „Nestali novac“!

Jedna optužnica

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ Mihajlovićev advokat Vlado Adamović.

- Tačno je da je optužnica potvrđena i mi sada imamo rok od 15 dana da podnesemo prigovore na nove optužbe Tužilaštva - rekao nam je Adamović.

Mihajloviću se već sudi u ovom predmetu, u aferi u kojoj je iz sefa Tužilaštva BiH nestalo tačno 220.639 maraka, a nova potvrđena optužnica tereti ga za još jednu tačku, ali na iste okolnosti.

Nakon što odbrana uloži prigovore, a Sud postupi po njima, Mihajlović će se morati izjasniti o krivici, nakon čega će optužnica biti spojena u jednu.

Tako će se uz deset tačaka iz prve optužnice, Mihajloviću na teret dodati još jedna tačka, s obzirom na to da je istragom utvrđeno da je nestao novac iz još jednog predmeta nad kojim je on, kao tadašnji šef Odjela za privredni kriminal, imao nadzor.

Mihajlović se tereti da nije vršio nadzor nad novcem privremeno oduzetim iz predmeta koji se odnosi na pretres noćnog bara AS u Kaoniku, pri čemu je otuđeno 1.515 eura, 906 maraka, 600 dolara i 100 RSD, što je ukupno oko 4.800 maraka.

Indikativno je da je, što se navodi u optužnici, Mihajlović vreće s dokazima u kojima je bio novac otvarao ne obavještavajući osobe od kojih su predmeti oduzeti, sudiju za prethodni postupak, advokate optuženih, a nije čak sačinio ni zapisnik o tome.

Tužiočev potpis

Prema prvoj optužnici, Mihajlović se tereti da nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom Sedinom Beridan-Zuhrić, kada je iz sefa ove pravosudne institucije nestalo tačno 220.639 maraka i na skoro svakom aktu bio je Mihajlovićev potpis.

Novac je nestao čak iz 12 tužilačkih predmeta, a nestale su koverte s iznosima i do 25.000 KM.

Šta je tražio od Suda

Ovaj kompromitirani tužilac, kako bi izbjegao proces, tražio je nedavno od Suda da se postupak odgodi sve dok ne bude optužena njegova bolesna daktilografkinja ili dok ne budu utvrđeni navodi iz njegove krivične prijave. Ali, Sud je takav zahtjev odbacio.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.