"AVAZ" SAZNAJE

SDP zatražio odgodu izbora u pojedinim gradovima, tvrde da se sprema velika pljačka

Upozorili da je izborni proces uveliko kompromitiran

Ilustracija

Piše: M. AŠČIĆ

6.10.2018

Socijaldemokratska partija BiH, s predsjednikom Nerminom Nikšićem na čelu, uputila je danas Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zahtjev za odgodu sutrašnjih općih izbora zbog, kako je navedeno, nepostojanja zakonskih uvjeta za njihovo provođenje, saznaje „Dnevni avaz“. 

Niz nezakonitosti

U dopisu se kaže da je SDP tokom prethodnog perioda u nekoliko navrata javno i uz navođenje konkretnih argumenata ukazivao na niz nezakonitosti koje se povezuju sa zloupotrebama u provođenju općih izbora u BiH.

Maksida Pirić, portparol CIK-a, rekla nam je da ova institucija svakodnevno dobiva razne prigovore na izborni proces u BiH.

- Kada bude sjednica i kada se bude odlučivalo o svim prigovorima, javnost će biti i obaviještena – kazala je Pirić.

Ona je dodala da je predsjednik CIK-a jučer pojasnio situaciju u vezi s imenovanjem biračkih odbora.

- Dešava se čak i na dan izbora da neko odustane od članova CIK-a, a općinska izborna komisija mora imenovati novog člana – kaže Pirić.

Ali, u zahtjevu upućenom CIK-u, iz SDP-a pojašnjavaju razloge zbog kojih traže odgodu izbora u svim gradovima i općinama gdje birački odbori nisu imenovani u zakonskom roku.

- Postalo je evidentno da se sprema velika izborna krađa i da je izborni proces uveliko kompromitiran nizom radnji u režiji vladajućih stranaka koje pod svaku cijenu žele mimo izborne volje građana ostati na vlasti - kaže se u dopisu koji potpisuje Nikšić.

Iz ove stranke napominju da su vjerovali da su nadležne institucije po dobivanju saznanja o zloupotrebama, po službenoj dužnosti trebale reagirati, ali to se ipak nije desilo. U SDP-u su naveli da su, umjesto reakcije, u međuvremenu otkrivene dodatne činjenice koje ukazuju da na lokacijama pojedinih biračkih mjesta, odnosno u cijelim izbornim jedinicama, nisu provedene procedure imenovanje biračkih odbora, konkretno da nije ispoštovan rok od 30 dana, prije dana održavanja izbora, u kojem je trebalo imenovati predsjednika, članove i zamjenike biračkih odbora, a u proceduri žrijebanja za kandidate koji su odustali od imenovanja nije poznato pod kojim je kriterijima izvršeno imenovanje zamjenskih članova, nije osigurano pravo na prigovor, pogotovo što je do samih izbora ostalo manje od 24 sata.

Sačuvati integritet

- Iz navedenih razloga zahtijevamo da CIK donese odluku o odgađanju izbora u svim gradovima i općinama gdje birački odbori nisu imenovani u zakonskom roku i gdje politički subjekti nisu imali mogućnost da podnesu prigovor iz razloga što nisu bili obaviješteni o promijeni sastava ili imenovanja biračkih odbora. Očekujemo da CIK poduzme zakonom predviđene mjere u cilju očuvanja integriteta izbornog procesa i donese odluku o odgađanju, do stvaranja zakonskih pretpostavki za neometano zakonito provođenje izbora – napisao je Nikšić.

No, u SDP-u, zbog izborne šutnje, kazali su nam da neće davati izjave za medije.

Inače, kako „Avaz“ saznaje, muljanje SDA i priprema izborne krađe na način na koji je upozorio SDP, već se dešavaju u desetak gradova u FBiH i očito je da se radi o dobro razrađenom planu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.