IZBORI 2018.

"Pod lupom": U Doboju glasanje prekinuto jer su listići već bili popunjeni

Pozivaju građane BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji

Ilustracija

Avaz.ba

7.10.2018

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje općih izbora 2018. u BiH, danas na terenu ima oko 4.000 posmatrača na 70 posto biračkih mjesta i 62 mobilna tima te posmatrače u 143 lokalne izborne komisije koji zajedno prate tok izbornog dana.

Iz ove nevladine organizacije dat je presjek stanja zabilježen do 8 sati.

Izborni dan je, navode, na većini biračkih mjesta započeo bez većih nepravilnosti, ali s brojnim tehničkim nedostacima.

Većina posmatrača "Pod lupom" nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora odbilo registrirati posmatrače Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama.

- Ukupno do 8 sati zabilježeno je 66 kritičnih situacija, od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije. Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića - navode iz Koalicije "Pod lupom".

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta, saopćili su, uglavnom su izvršene u skladu s propisima. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu.

- Na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izoliranim slučajevima na biračkim mjestima glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je u sati, između 7 i 7.15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7.15 i 8 otvoreno je pet posto biračkih mjesta. U izoliranim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja - saopćili su iz koalicije.

Na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista s imenima i prezimenima članova biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu. Podsjećaju da je ovo preporuka Koalicije ''Pod lupom'', koju je usvojila Centralna izborna komisija te da je ista obaveza svih biračkih odbora.

Pozivaju građane BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web-stranice: www.podlupom.org. 

Za sve dodatne informacije mole građane da se obrate koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Nini Zubović putem elektronske pošte [email protected] ili telefona 063 396 534.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.