IZBORI 2018.

Građani prijavljuju nepravilnosti na biračkim mjestima, mi pitamo CIK

U sarajevskoj općini Novi Grad aktivisti SDA lobiraju oko biračkih mjesta. Popunjavanje glasačkih listića obavlja se u okolnim kafićima. Sumnja se da se radi o "bugarskom vozu"

Avaz.ba

7.10.2018

Kao i svaki put kad se dešavaju izbori u BiH, i danas su građani - glasači primijetili nepravilnosti u izbornom procesu. Neki od njih svoja saznanja podijelili su s portalom Avaz.ba, a mi ćemo ih opet podijeliti s našim čitaocima, ali i službenicima Centralne izborne komisije, od kojih ćemo zatražiti odgovore na pitanje jesu li i oni primili prijave te šta su u vezi s njima poduzeli.

Ako i vi uočite nepravilnosti u izbornom procesu, možete nam ih prijaviti na telefone 033/281-360 i 033/281-370.

1. Prva nepravilnost prijavljena nam je iz Zenice. Tamo je, prema prijavi, na biračkom mjestu Zmajevac 1 predsjednik biračkog odbora pijan napao posmatrača Saveza za bolju budućnost BiH. 

2. Novi Grad Sarajevo - Aktivisti SDA lobiraju oko biračkih mjesta u školama na Dobrinji, slikaju glasačke listiće mobitelima, napravili su punkt i u Buča Potoku, Rječici, na Sokolju i u Dobroševićima. Popunjavanje glasačkih listića obavlja se u okolnim kafićima. Građani sumnjaju na "bugarski voz".

3. Ilidža Sarajevo - Čovjek u glasačku kutiju ubacio tri dodatna listića s glasanja za člana Predsjedništva, ali je primijećen i identificiran.

4. Zenica - U Osnovnoj školi "Meša Selimović" birački odbor, protivno zakonu, ne iščitava imena glasača naglas da bi izborni proces bio transparentan.

5. Novi Grad Sarajevo - Aktivisti SDA dijele promotivni materijal - letke oko biračkih mjesta i utječu na glasače.

6. Fojnica - Na lokalitetu Samostana 1 (biračko mjesto M 114 A 001) evidentirano 90 glasačkih listića viška.   

Naša novinarka na pressu CIK-a postavila pitanja u vezi sa prvih šest evidentiranih nepravilnosti. Predsjednik CIK-a Branko Petrić odgovorio da su sve navedene nepravilnosti nebitne. 

7. Žepče - Na dva glasačka mjesta policija priča sa svim građanima i lobira za Čovića. 

8. Hadžići Sarajevo - U selu Miševići uočeno glasanje u automobilu, bez osiguranja tajnosti glasanja.  

9. Stari Grad Sarajevo - U mjesnoj zajednici Bistrik evidentiran "bugarski voz". Jedna osoba uhapšena. Policija obavlja pretres.   

10. Breza - Predsjednik OIK-a odbija razgovarati s političkim subjektima, javno agitira za SDA.

11. Gradačac - Čitateljica se javila našem portalu kako bi prijavila da joj prilikom glasanja nisu tražili ličnu kartu niti bilo koji identifikacioni dokument.

- Na ovaj način su moguće razne malverzacije. Osim mene, još dvoje građana ušlo je u prostoriju za glasanje u isto vrijeme i nisu nam tražili nikakav dokument. Radi se o biračkom mjestu Srnice Donje – rekla nam je čitateljica koja je željela ostati anonimna zbog straha da će snositi posljedice. 

12. Čengić-Vila  Sarajevo - Na biračkom mjestu 133–A–014, koje se nalazi u Osnovnoj školi „Osman Nakaš“, aktivisti Stranke demokratske akcije ispred su dijelili promotivne letke i na taj način prekršili odredbe Izbornog zakona, a vezano za izbornu tišinu.  

Osim aktivista koji su bili u krugu od 50 metara od biračkog mjesta, i članovi biračkog odbora su sugerirali glasačima da glasaju za SDA. 

13. Alipašino Polje - Na biračkom mjestu 133–A-031 u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ predsjednik i članovi biračkog odbora pokušavaju da zadrže lične karte tokom trajanja procesa glasanja. Naime, prema tvrdnjama našeg čitaoca Č. G., njemu su prijetili da neće moći glasati ako ne ostavi svoju ličnu kartu članovima biračkog odbora, tvrdeći da je zadržavanje identifikacionog dokumenta zakonsko pravo biračkog odbora.

14. Dobrinja - Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Skender Kulenović" primijetila sam dvije žene koje su u domarskoj kućici, koja nije biračko mjesto, popunjavale glasačke listiće - kazala nam je zabrinuta građanka Maja Savić-Bojanić.

15. Čelić – Na biračkim mjestima u Vražićima i Brnjik članovi biračkog odbora puštaju pojedince za koje znaju da su za SDA da glasaju za više osoba, a istovremenu nisu pustili unuka da glasa s djedom jer su znali da on neće dati glas za SDA.

16. Čengić-Vila – Na biračkom mjestu 139-A-060 u Osnovnoj školi „Čengić-Vila“ glasačka kutija nije zapečaćena.

- Moguće je samo podići poklopac i ubaciti ili izvaditi koliko god hoćete glasačkih listića. Vezice nisu stegnute do kraja, s jedne strane je visila. Obratio sam se predsjedniku biračkog odbora koji je samo odmahnuo rukom i rekao „Imamo nekih problema“. Prišao sam posmatračima i skrenuo im pažnju na neregularnost, nakon čega su samo selotejpom prividno zatvorili kutiju. Valjda je cilj plastičnih kutija da se ne mogu tako lako otvoriti. Sve ovo dovodi me u veliku sumnju da će biti nekih malverzacija na ovom biračkom mjestu – rekao nam je čitalac koji je glasao na Čengić-Vili.

17. Travnik – U Osnovnoj školi u Turbetu promatrači dijele letke da se za SDA glasa. Osim toga, starim i nemoćnim osobama uđu i ispune listiće za SDA. Promatrači imaju u džepovima ispunjene papire i dijele ih kako da se ispravno glasa za SDA.

18. Briješće, Sarajevo – Na biračkom spisku u Orahovačkoj ulici u Osnovnoj školi „Behaudin Selmanović” nalazi se osoba koja je umrla prije 11 godina. Na spisku je i D. N., koja odavno nije među živima. 

19. Baščaršija, Sarajevo - Na biračkom mjestu na Ekonomskom fakultetu članovi biračkog odbora stoje kraj glasačkog mjesta i gledaju za koga će birač glasati.

Kada neko od starijih osoba dođe da glasa, automatski isti ti članovi biraju iz reda glasača nekoga da pomogne toj osobi i ta osoba uzima olovku i popunjava listić. Također, kada se daje lična karta, ne čitaju se imena naglas, već daju samo da se potpiše. 

- Kada sam iznio glasačkom odboru svoje primjedbe, rekli su da je to sve po zakonu. Kada sam rekao da ću nepravilnosti prijaviti CIK-u, rečeno mi je da šutim ili će pozvati policiju i odstraniti me s glasačkog mjesta bez mogućnosti glasanja – rekao nam je jedan sugrađanin.

20. Bosanski Brod - V. J. je živio u Danskoj 30 godina i glasao je putem pošte. No, on je umro početkom ove godine, a njegova kćerka je potvrdila da se V. J. nalazi na biračkom spisku na biračkom mjestu Rit-Lamele broj 016-B-005 u Bosanskom Brodu.

21. Mostar – Ispred Osnovne škole „Mujaga Komadina“ iznijeli su sto gdje osobe s akreditacijama popunjavaju listiće za starije birače.

22. Mostar – Na spisku za glasanje na biračkom mjestu u Petoj osnovnoj školi nalazi se i R. M., koja je umrla prije osam godina.

- Intervenirala sam i nosila smrtni list – kazala nam je kćerka umrle R. M.

23. Vitez – U naselju Kruščica kadar SDA dovodi ljude kombijima, gdje im pokazuju kako da glasaju za ovu stranku. Također, ljudi koji su umrli nalaze se na biračkim spiskovima i popunjavaju se njihovi listići u korist SDA.

24. Centar, Sarajevo - U sarajevskoj općini Centar osobe koje su bile zaposlene u izbornoj komisiji jučer u 5 ujutro rade i još uvijek se nisu vratili kući.

- Moja djeca čitav dan su bili jučer i cijelu noć i još se nisu vratili kući. Nisu dobili ni da jedu. To je blamaža i sramota - zabrinuta majka.
                      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.