IZBORI 2018.

Kormak: Izađite na izbore i glasajte za lidere koji će se fokusirati na rješavanje problema

Važno je da se čuje glas državljana BiH i da glasaju za lidere koji će se fokusirati na rješavanje njihovih problema

Piše: A. Nu. - S. D.

7.10.2018

Ambasadorica SAD Morin Kormak (Maureen Cormack) je, nakon sastanka s članovima CIK-a, dala izjavu za medije. Još jednom je pozvala bh. građane da u što većem broju izađu i glasaju, ukazujući tako na važnost izbora. Podsjetila je da se sastala i s članovima Koalicije "Pod lupom", s kojima je također razgovarala o izborima koji se održavaju danas u BiH.

- Izborni dan je veoma važan dan, i u našoj i u vašoj zemlji. Mi smo zabrinuti zbog vijesti o raznim prevarama i danas i u prethodnih sedam dana. Ono što je važno jeste da građani izađu na biračka mjesta i glasaju, da se čuje i njihovo mišljenje, njihov glas, da glasaju i biraju lidere koji su fokusirani na rješavanje problema, čije će rješenje povući Bosnu i Hercegovinu naprijed. I da bismo zaista pomogli tome da izbori budu što više fer i korektni, što više pošteni, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država zaista je poslala mnogo posmatračkih timova na biračka mjesta širom zemlje. Kao i uvijek, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država duboko je posvećena podršci i izbornom procesu, ali i demokratskom procesu u Bosni i Hercegovini - kazala je ambasadorica Kormak.

Odgovarajući na pitanja novinara očekuje li brzo uspostavljanje vlasti nakon izbornih rezultata, Kormak je kazala da su i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pokušale pomoći domaćim političarima da iznađu način za izbor delegata u Domu naroda.

- Građani Bosne i Hercegovine jasno su pokazali da su za euroatlantske integracije da bi BiH išla naprijed. Vi dobro znate da su SAD i EU radile na tome i prije izbora, da se sve strane i stranke sastanu, došlo bi se do rješenja. Smatram da je veoma važno da se, nakon objavljivanja rezultata, što brže i ekspeditivno, u skladu sa sudskim odlukama, radi na uspostavi vlasti i rješavanju tih problema - kazala je ambasadorica.

Navela je da je danas najvažnije da građani, ukoliko uoče probleme, svoju zabrinutost izraze i pošalju institucijama BiH, izbornim komisijama i Centralnoj izbornoj komisiji, dakle institucijama koje se trebaju baviti time.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.