IZBORI 2018. Šef Izbornog štaba SBB-a

Arapović: Pozivamo CIK da demokratiju vrati građanima

Dokumentirani su lobiranje na glasače, utjecaj na tok glasanja potplaćivanjem ili kupovinom glasova oko biračkog mjesta i nekoliko slučajeva ''bugarskog voza“, što je najgori oblik korumpiranja izbornog procesa, i podjela promotivnog materijala

E. TRAKO
07.10.2018 20:06

Foto: Avaz

21.45 

Šef Izbornog štaba SBB-a Adis Arapović kazao je da procjene izlaznosti i ankete ne korespondiraju s onim što objavljuje SDA.

- Vrlo ozbiljno sumnjamo na kompromitiranje izbornog procesa. Baratamo podacima prema kojima naše procjene izlaznosti i izlazne ankete ne korespondiraju s onim što objavljuje SDA. Unazad 24 sata desila se promjena nekoliko desetina hiljada članova biračkih odbora, a to može do kraja dovesti u pitanje regularnost ovih izbora - kazao je Arapović.

Dodao je da se radi o ozbiljnim malverzacijama.

- Rezultati su kompromitirani i apeliram na CIK da uozbilji proces brojanja i demokratiju vrati građanima, jer sve ovo miriše na scenarij koji nikom ne treba - rekao je Arapović.

Šef Izbornog štaba SBB-a Adis Arapović kazao je da je SBB tokom dana CIK-u uložio više od 20 prigovora.

- SBB je tokom dana, zahvaljujući našim ekipama na terenu, uložio više od 20 konkretnih prigovora, odnosno žalbi na tok izbornog procesa općinskim izbornim komisijama i Centralnoj izbornoj komisiji. Oni su se odnosili dominantno na iznošenje glasačkog materijala izvan glasačkog mjesta, dokumentirali smo u nekoliko slučajeva bukvalno glasanje na haubama automobila ispred biračkih mjesta, što je potpuno neprihvatljivo i neko mora dati objašnjenje za to – kazao je Arapović.

Također, govorio je i o pojavi utjecaja na glasače.

- Dokumentirani su lobiranje na glasače, utjecaj na tok glasanja potplaćivanjem ili kupovinom glasova oko biračkog mjesta i nekoliko slučajeva ''bugarskog voza“, što je najgori oblik korumpiranja izbornog procesa, i podjela promotivnog materijala. Sve u svemu, neobično veliki broj prigovora tokom prve polovine dana se dogodio na vrlo konkretan način i nadamo se da će CIK i drugi nadležni organi uraditi sve što je potrebno da se osigura fer i pošten ishod ovih izbora – dodao je Arapović.

Govorio je i o otvorenim biračkim mjestima te gužvama u finišu izbornog dana.

- U ovom trenutku dok razgovaramo, još je niz otvorenih biračkih mjesta zbog velikog interesiranja. Tu mislim prije svega na općine u Sarajevu Novi Grad, Centar. To može značiti sljedeće - ili su građani odlučili u posljednja dva sata iskoristiti svoje pravo, što nas itekako raduje, da birači daju posljednju riječ, a ne brojači, na što je upozorila i ambasadorica SAD Morin Kormak (Mauren Cormack) i drugi predstavnici. Drugo što se može desiti je da neko svjesno ili nesvjesno ometa izborni proces. Prema riječima predstavnika CIK-a, u 15 sati stopa izlaznosti nije bila značajno viša u odnosu na 2014. godinu, ali su gužve značajno veće, oni su sami priznali da je to neobično. Trebaju nam objasniti zašto je to neobično. Previše traje glasanje po jednoj osobi, po biraču i mi bismo bili presretni da nijedan glasač nije izgubio volju zato što je morao čekati – dodao je Arapović.

On je kazao da su podaci o izlaznosti vrlo pozitivni, a to Izborni štab SBB-a posebno raduje.

- Minimalna stopa izlaznosti trebala bi biti iznad 53 posto, što je dobro. Očekujemo najbolji rezultat SBB-a otkako stranka postoji - kazao je Arapović.

NA VRH