IZBORI 2018. U žiži javnosti

Svjetski mediji o izborima u BiH: Proruski lider u Predsjedništvu države koju zove "propalim konceptom"

Njegov izbor za srpskog člana Predsjedništva neutralizirao je napore za jačanje jedinstva u zemlji

Piše: Al. Ti.

Održani su opći izbori u BiH, osmi od osamostaljenja naše zemlje, a cijeli proces je još u žiži javnosti, kako domaće tako i regionalne, ali i svjetske.

Neki od istaknutijih svjetskih medija su s posebnom pažnjom pratili izbore u BiH.

Kako je CIK objavio, prema nepotpunim rezultatima, novi članovi Predsjedništva BiH u naredne četiri godine bit će Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Upravo je dosadašnji predsjednik manjeg bh. entiteta bio u žiži javnosti pojedinih eminentnih svjetskih medija.

Tako je BBC naveo u tekstu koji su naslovili "Srpski nacionalista Milorad Dodik slavio u utrci za Predsjedništvo", te su istaknuli da je predizbornu kampanju obilježila ratna retorika, koja je javnosti bila plasirana od lidera nacionalnih stranaka.

AFP je naveo da je nacionalista Milorad Dodik pobjednik izbora za člana Predsjedništva iz RS. Podsjetili su da je Dodik ranije prijetio otcjepljenjem entiteta, ali i nazivao državu kojom će sada predsjedati "propalim konceptom".

"Washintgon Post" je naveo da je Dodik političar koji zagovara odvajanje RS od BiH.

- Njegov izbor za srpskog člana Predsjedništva neutralizirao je napore za jačanje jedinstva u zemlji - navodi autor u "Washington Postu".

Zanimljivo da se "The New York Times" osvrnuo i na prijateljstvo i bliske odnose Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Putin podržava političare koji nastoje što brže destabilizirati institucije BiH - navodi "The New York Times".

"Bloomberg" navodi da su na jučer održanim izborima u BiH nacionalisti pobijedili. 

- Izborni rezultati će dodatno poljuljati povjerenje i unijeti tenzije u zemlju koja je podijeljena nakon sukoba iz 90-ih godina - navodi "Bloomberg".

NA VRH