SRAMOTNO

Novalić se hvali povećanjem minimalca za koje nije zaslužan

Premijer naveo da je zakon o radu povećao najnižu plaću, a zakon to uopće ne propisuje, dok pogrešno navodi i da je smanjen sedmični fond sati

Bajramović: Ne znam čime se ima pohvaliti

M.R.S.

8.10.2018

Premijer FBiH Fadil Novalić pohvalio se povećanjem najniže plaće radnika kao rezultatom koji je postigao u ovom mandatu Vlade FBiH, na čijem je čelu, iako se tome suprotstavljao, nazivajući povećanje minimalca društveno opasnim.

Istakao je ovo jučer Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. 

Radnička prava 

Reagirajući na prezentaciju o najznačajnijim rezultatima rada Federalne vlade, koju je potpisao Novalić i uputio je medijima, Bajramović je naglasio da je premijer u njoj iznio bar dvije neistine kada su u pitanju radnička prava.    

- Novalić je naveo da je novi Zakon o radu povećao najnižu plaću. Zakon uopće ne propisuje minimalac. To je predmet kolektivnog ugovora. Osim toga, zakon je poguban za radnike – kazao je Bajramović.

Podsjetio je da je minimalna plaća povećana sa 360 na 406 KM, ali ne zahvaljujući Vladi.

Novalić: Prezentirao rezultate rada

Loša zaštita

Također, premijer FBiH naveo je i da su usvajanjem Zakona o radu unaprijeđena prava radnika u realnom sektoru, pa je, između ostalog, smanjen sedmični fond sati. Ali, Bajramović ističe da je sedmični fond sati i dalje 40, koliki je bio i u ranijem zakonu. 


Uz to, desilo se i urušavanje kolektivnih ugovora, dodao je Bajramović i istakao da je i zaštita na radu loša i da zakon koji uređuje ovu oblast nije donesen u Parlamentu FBiH.

- Ne znam čime se to Novalić ima pohvaliti – zaključio je Bajramović.

Vanjski dug 4,85 milijardi KM

Vanjski dug FBiH na kraju juna ove godine iznosio je 4,85 milijardi KM, a unutrašnji 823 miliona KM, pohvalio se Novalić u prezentaciji, navodeći da je dug smanjen.

Inače, ova vlada, kojoj istječe mandat, usvojila je Dokument okvirnog budžeta FBiH 2019.-2021., kojim je planirala da se FBiH u naredne tri godine zaduži za više od 1,6 milijardi KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.