IZBORI 2018.

Gilan: I dalje se krše ljudska prava na osnovu etničke pripadnosti i mjesta prebivališta

Pred političkim akterima BiH sada stoji izazov da osiguraju korištenje rezultata u korist zajedničkog dobra, a ne pojedinačnih interesa

S današnje pres-konferencije. F. M.

F. M.

8.10.2018

Opći izbori koji su jučer održani u našoj zemlji, prema ocjenama međunarodnih posmatrača, bili su istinski konkurentni, ali i dalje ih karakteriziraju podjele po etničkim linijama. Kazano je ovo danas na konferenciji za medije, koju su u Sarajevu održali međunarodni posmatrači.

Oni su istakli da su se kandidati na izborima više fokusirali na napade na ličnost i širenje straha nego na pružanje političkih opcija.

- Glasanje je bilo mirno, a birači su slobodno birali. Nažalost, i ovi izbori su održani uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima vezano za diskriminaciju na osnovu etničke pripadnosti i mjesta prebivališta – istakla je Dama Čeril Gilan (Cheryl Gillan), šefica delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Posmatrači su u više navrata dobili saznanja o zabrinutostima vezano za tačnost Centralnog biračkog spiska, posebno vezano za preminule birače koji se i dalje nalaze na spisku.

- Pred političkim akterima BiH sada stoji izazov da osiguraju korištenje rezultata u korist zajedničkog dobra, a ne pojedinačnih interesa – izjavio je Frenk Engel (Frank), šef delegacije Evropskog parlamenta, čiji su posmatrači, također, pratili jučerašnji tok izbora, ali i dio predizborne kampanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.